A Föld Napján a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) szervezői is bizonyítani akarták, az évek óta egyre népszerűbb nyári program valójában ökotudatos; a tavaly komposztba került lebomló edényeket felhasználva száz cserjét ültettek ki a belvárosban.

Komposztált étkészlettel trágyázták a SZIN-es cserjéket Szeged belvárosában

A Föld Napján a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) szervezői is bizonyítani akarták, az évek óta egyre népszerűbb nyári program valójában ökotudatos; a tavaly komposztba került lebomló edényeket felhasználva száz cserjét ültettek ki a belvárosban.

Dömény Ágnes a szerdai eseményen az MTI-nek elmondta: a környezettudatos szemléletet, a fenntartható fejlődés népszerűsítését tűzte zászlajára 2008-ban a Szegedi Ifjúsági Napok. Ennek megfelelően több kezdeményezéssel – mint például a re-pohár bevezetése, a “zöld rendőrség” vagy az ökofalu – igyekeztek a látogatókat a témakör gyakorlati, a hétköznapokban is jól hasznosítható részével megismertetni, az érdeklődőket tanácsokkal, ötletekkel ellátni.

Ez utóbbiak egyike volt, hogy bevezették a komposztálható étkészletet, amelyet egyelőre csak próbajelleggel alkalmaztak. A felhasználás környezetvédelmi előnyeként csökkent a keletkezett hulladék mennyisége, és a másodnyersanyag pedig további célokra volt használható. Az ilyen típusú tányérokat, evőeszközöket a látogatók a használat után külön gyűjtőedénybe helyezték, tisztításukat önkéntesek végezték. Ezt követően a fesztivál vége óta keletkezett értékes másodnyersanyagot a szervezők talajjavításra használták fel a cserjék elültetéshez a szegedi Széchenyi téren.

A szervező elmondta: a környezettudatosság továbbra is egyik kiemelt célja lesz a SZIN-nek. Idén a magyarországi fesztiválok közül először a szegedi alkalmaz külsősként környezetgazdálkodási szakembert, aki kidolgozta a program ökopolitikáját. Emellett felvették a kapcsolatot a különböző környezetvédelmi civil szervezetekkel és további ötleteik is vannak – mondta Dömény Ágnes.

Ajánlott tartalom

Riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségiállapot-mutatók, de javuló tendenciák is megfigyelhetők a magyar iskolások körében – állapítják meg az ELTE PPK kutatói legutóbbi felmérésük alapján. A vizsgálat a WHO-val és hazai partnerként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel együttműködésben zajlott, az „Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása” nemzetközi kutatás részeként.