Konferencia az óceánok klímaváltozást mérséklő hatásáról

Fokozni kell az óceánok és a tengeri ökoszisztémák védelmét, mert nagy szerepük van a klímaváltozás megfékezésében – ennek fontosságra akarja felhívni a figyelmet egy hétfőn kezdődött nemzetközi konferencia az indonéziai Manadóban.

 Az Óceán Világkonferenciára (World Ocean Conference) 120 ország környezetvédelmi szakemberei gyűltek össze az Indonézia északi részén fekvő Celebesz (Sulawesi) szigetén. A többnapos tudományos tanácskozásnak jelentős szerepet szánnak a globális felmelegedés hatásának enyhítéséről szóló ENSZ-szerződés decemberi koppenhágai megújítása előtt. A 2005 februárjában életbe lépett Kiotói Egyezmény ugyanis 2012-ben hatályát veszti.

A szervezők célja, hogy állandó nemzetközi fórumot hozzanak létre az óceánok védelmének koordinálására, s a felmelegedés miatt emelkedő vízszint hatásának mérséklésére. Az óceánok és élőviláguk fontos szerepet töltenek be az üvegházhatást kiváltó karbonkibocsátás közömbösítésében. 

A világ legnagyobb szigetcsoportjának tartott Indonéziában a rendezvénnyel egy időben az úgynevezett Korall Háromszögbe tartozó országok vezetőinek háromnapos csúcstalálkozójára is sor kerül. A hat ázsiai ország – Indonézia, Malajzia, Pápua Új-Guinea, a Fülöp-szigetek, a Salamon-szigetek és Kelet-Timor – rendelkezik a világ leggazdagabb korallállományával. Az összes korallfaj 75 százaléka és több mint háromezer halfaj található meg a térségben.

Ajánlott tartalom

Áder János: a klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor

A klímaváltozás sebessége jelenleg lényegesen nagyobb, mint eddig bármikor, legfőbb kiváltó oka pedig az ember - hangsúlyozta Áder János államfő szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.