Könyvespolccá alakítják a telefonfülkéket Bécsben

Közösségi könyvespolcokká alakítja a kimustrált telefonfülkéket az osztrák főváros köztisztasági vállalata. Az átfunkcionált fülkéket a szeméttelepeken állítják fel, bárki tehet bele és vihet el belőle olvasnivalót.

Mivel senki sem dob ki szívesen könyvet, viszont egy idő után mégiscsak meg kell válni tőlük, a bécsi köztisztaságiak, az MA 48 létrehozta a saját közösségi könyvespolc-hálózatát. Ezzel nemcsak a keletkező hulladék mennyiségét szeretnék csökkenteni, de hozzájárulnak az olvasás népszerűsítéséhez is.

Könyvszekrényként az A1 telefontársaság leselejtezett telefonfülkéi szolgálnak, amelyeket az MA 48 munkatársai kicsinosítanak és polcokat szerelnek beléjük. Az induló állományt a bécsi szeméttelepeken leadott, de jó állapotú könyvekből válogatják össze. A speciális telefonfülkéket az őrzött bécsi szeméttelepeken helyezik el, megakadályozva ezáltal, hogy kiürüljenek a polcai. A fülkékből ugyanis bárki vihet könyvet, de csak akkor, ha ugyanannyit tesz is bele. A köztisztaságiak azt remélik, hogy a rendszer hamar önfenntartóvá válik.

A közösségi könyespolcok ötlete a 90-es években született meg, és Európa több városában is találhatók mindenki számára hozzáférhető könyvszekrények közterületen. Bécsben is működnek már ilyenek privát kezdeményezésre az 1., 5., 7., 9., 11. és 16. kerületben. Az MA 48 telefonfülkéi ezeket szeretnék kiegészíteni, és még többek számára elérhetővé tenni az irodalmat.

Ajánlott tartalom

Megduplázta fertőzésveszélyes hulladékot előkezelő kapacitását az SZTE

Megduplázta, így évente mintegy 1900 tonnára növelte fertőzésveszélyes kórházi hulladékokat előkezelő kapacitását a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), az új berendezést csütörtökön adták át.