Kőolaj helyett cukorból készül a környezetbarát plasztika-alapanyag

A Pó-deltában fekvő Bottrighe városkában épült fel a Novamont biokémiai vállalat üzeme, ahol a világon elsőként megújuló módon állítanak elő olyan vegyületet, amelyet a műanyag-gyártásban használnak.

Bio-butándiolra főként a biológiailag lebomló plasztik bevásárlótáskák előállításához van szükség. A bio-butándiolt széles körben alkalmazzák a vegyipar különböző szektoraiban és az elektronikában. Számos műanyag termék készül a felhasználásával. Az innováció abban rejlik, hogy előállításához kőolaj helyett vizet és cukrot használnak a vegyészek, ami jóval környezetbarátabb – magyarázza Stefano Dessi, a Mater-Biotech ügyvezető igazgatója. Eddig ugyanis ipari méretekben fosszilis anyagok felhasználásával állítottak elő butándiolt. A cukor e-coli baktériummal történő erjesztés révén alakul át butándiollá, mindössze néhány nap alatt, írja az euronews.com.

– A gyártási folyamat a laboratóriumban, az oltóanyag előkészítésével kezdődik. A lefagyasztott baktériumkultúrát meghatározott hőmérsékleten elkezdjük szaporítani egy lombikban. Az oltóanyag elkészültével pedig beindítjuk az erjedést – mondja Enrico Casareto, a Mater-Biotech minőségbiztosítási igazgatója. Az erjesztés során alakul át a cukor bio-butándiollá. Ezzel az eljárással 36 százalékról 61-re emelkedik a megújuló források használata, aminek eredményeként 10-15 százalékkal csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.