Korábban virágzanak a növények a klímaváltozás miatt

Még gyorsabban virágzanak a növények a klímaváltozás hatására, mint azt a tudósok korábban jósolták, ráadásul a jelenségnek pusztító dominóhatása lehet a táplálékláncra és az ökoszisztémára – vélik amerikai kutatók.

A globális felmelegedés sok száz növény- és állatfajra is jelentős hatással van szerte a világon, megváltoztatja a táplálkozással, vándorlással és szaporodással összefüggő körülményeket. A légköri szén-dioxid-koncentráció emelkedése befolyásolja azt is, ahogyan a növények oxigént állítanak elő, az esőzések mintázatának megváltozása pedig hatással van viselkedésükre. A Kaliforniai Egyetem (San Diego) kutatói szerint annak megjósolása, hogy egyes fajok miként reagálnak az éghajlatváltozásra, az ökológia egyik legnagyobb kihívásának számít. A brit Nature tudományos magazinban közzétett tanulmányukban a klímaváltozás növényekre gyakorolt hatását elemezték, mert ez befolyásolja az egész élelmi láncot, a beporzást, sőt a vízellátást is. Négy kontinens 1634 növényfajáról gyűjtöttek adatokat, amelyek korábbi vizsgálatok és kísérletek eredményeiből származtak. Mindezek alapján úgy találták, hogy egyes korábbi tanulmányok a virágzási sebességet 8,5-szer kisebbnek becsülték, míg a levelek növekedési sebességét négyszer lassabbnak. Becslések szerint az átlaghőmérséklet világszerte 0,8 Celsius-fokkal emelkedett 1900 óta, 1979 óta pedig évtizedenként csaknem 0,2 Celsius-fokkal.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.