Korallszigetet tarolt le a Microsoft-alapító

Paul G. Allen, a Microsoft társalapítójának jachtja ott táncolt a hullámokon, ahol nem kellett volna. A Kajmán-szigetek értékes korallszigete látta kárát. Beperelték.

Szép dolog a fenntartható gazdaság ideológusának és adakozó milliárdosnak lenni, de mi van akkor, ha a jachtja olyan nagy az illetőnek, hogy ledózerol egy egész korallszigetet? Bizarr incidens, mely azt mutatja, hogy hiába a jó szándék, a világjobbítás, a jacht méret továbbra is arra emlékeztet, a gazdagok igenis abszurd módon gazdagok? Vagy szimpla véletlen? Szándékolatlan malőr?

Pedig a korallokra éppen most nagyon vigyázni kellene!

Allen vitatja a vádakat, miszerint 91,4 méter hosszú jachtja, a Tatoosh a Kajmán-szigeteken 1300 négyzetméternyi korallszigetet tarolt le 2016 januárjában. A kárt a kajmán-szigeteki környezetvédelmi minisztérium szerint a jacht horgonya okozta és a környéken a korallok 80 %-át megsebesítette.

A korallszigetek rendkívül értékes elemei a tengeri ökoszisztémának, mivel széndioxidot kötnek meg. A magas üvegházgáz-emisszió miatt ezekre -akárcsak a más mészvázas tengeri élőlényekre- nagy ÜHG-nyomás hárul, ettől elsavasodnak a tengerek, s a korallok egyre nehezebben képesek életbe maradni. Márpedig ha megborul a tengeri tápláléklánc, azt az ember is meg fogja érezni.

Allen vitatja, hogy ő okozta volna az összes fellelhető károsodást, szerinte korábbi hasonló balesetek nyomait is a nyakába varrják. Közölte, nehéz megállapítani, melyik kárt okozta az ő jachtja és melyet más luxushajók. Cégének, a Vulcan Inc.-nek szóvivője ugyanakkor közölte, Allen szerződtetett egy korallszakembert, aki elemezte a körzetet és megküldte akciótervét a helyi kormányzatnak.

Allen munkatársai hangoztatják, a hajó egy népszerű búvárhelyen lett leállítva (a Doc Paulson nevű hajóroncs-maradványnál és a The Knife nevű búvárhelyen), pontosan úgy, ahogy a hatóságok előírják. Miután egy búvár szólt nekik, hogy a hajó vacsmacskája valószínűleg kárt okozott a korallban, továbbálltak – a kormány viszont azt állítja, hogy a hajó már csak akkor ment tovább, miután kárt tett a korallokban.

Lehetséges, hogy a kormányzat kapva-kapott az alkalmon, hogy Allen ismertségét kihasználva finanszírozhatják a korallok helyreállítását. Korábban napvilágot videók ugyanis azt bizonyítják, hogy előző sérülések nem vontak maguk után hasonló válaszlépéseket a hatóságoktól. 2014-ben és 2015-ben a Royal Caribbean és a Carnival Cruise Lines turistahajói sebesítették meg a korralokat. Allen egyébként környezetvédő is, aki pénzzel támogatja az óceáni ökoszisztéma javítására irányuló kutatásokat.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés növekedését hozhatja

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés mövekedését hozhatja: egy rakétaindítás akár 300 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár az atmoszféra felső részébe, ahol évekig megmarad - olvasható a The Guardian brit napilap honlapja.