Korlátozná a kínai napenergia importot az Egyesült Államok

Manapság már egyre világosabbá válik, hogy a nem megújuló energiaforrások helyett az alternatív energiák, és főleg a napenergia jelenti az energiaipar jövőjét.

Azonban az iparban akadnak konfliktusok, mégpedig a két legnagyobb napenergia termelő óriás, az USA és Kína között. A verseny egy újabb állomásaként az Amerikai Egyesült Államok most új, magasabb adókat szabott ki a kínai napenergia ipari importra. Nem véletlen ez az új intézkedés, hiszen a globális napenergia ipar mintegy 60%-a Kína kezében van, és a fogyasztók zöme Európából és az Államokból származik. Ez utóbbi nagy fejtörést okoz az USA Kereskedelmi Minisztériumának, mely a korlátozással növelni próbálja a helyi napenergiával foglalkozó cégek támogatottságát a fogyasztók körében, hogy az otthoni felhasználású napelem paneleket és egyéb napenergiával működő szerkezeteket ne külföldi cégektől vásárolják meg.

A miniszterek szerint a kínai termékek kedvezőtlenül befolyásolják az USA-beli kínálat árait, és ezáltal sok helyi székhelyű napenergiás cég kényszerült bezárni. Az intézkedés által az Egyesült Államok napenergiás cégeinek valóban nőtt a piaci részesedése: a First Solar például 6,7%-kal gazdagodott. Peking azonban (természetesen) elutasítóan nyilatkozott a vámemeléssel kapcsolatban, azt állítván, hogy a korlátozással csak még tovább növekednének a napenergiai árak. A magasabb költségek mellett pedig egyre több fogyasztó állna el a megújuló energia használatától, és döntene a fosszilis, és környezetszennyező energia mellett. A kínai kormányzat szerint a globális verseny hatalmas szerepet játszik az alternatív energiaipar fejlődésében, hiszen a cégek versengésével új, fejlett technológiák látnak napvilágot nap mint nap, melyek alkalmazása egyre hatékonyabb és környezetkímélőbb. Mi több, ahogy egyre bővül a napenergia ipari termékek kínálata, az árak csökkenést mutatnak, így a fogyasztók sokkal inkább tartanák megtérülőnek a napenergiába való befektetést.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.