A biszfenol-A (BpA) nevű anyag felhasználásának hazai és uniós korlátozását sürgeti a Levegő Munkacsoport az anyag egészségkárosító hatása miatt - közölte a zöldszervezet csütörtökön.

Korlátozná a Levegő Munkacsoport a biszfenol-A nevű anyag felhasználását

A biszfenol-A (BpA) nevű anyag felhasználásának hazai és uniós korlátozását sürgeti a Levegő Munkacsoport az anyag egészségkárosító hatása miatt – közölte a zöldszervezet csütörtökön.

Az elmúlt években több mint száz tudományos jelentés bizonyította, hogy a BpA már alacsony koncentrációban is felelőssé tehető rákos megbetegedésekért, a cukorbetegség kialakulásáért, valamint hormonális zavarokért, így például az elhízásért és a meddőségért – hangsúlyozzák a közleményben.
A BpA műanyagokban, elsősorban polikarbonátban található, ezt a 7-es kódról ismerhetjük fel a termékeken. A BpA rendszeresen előfordul a Magyarországon forgalmazott élelmiszertároló műanyag dobozokban és cumisüvegekben, annak ellenére, hogy ez az anyag leginkább a gyermekek fejlődését veszélyezteti – mutat rá a szervezet.

A közleményben emlékeztetnek arra is, hogy 2008-ban Kanada betiltotta, majd tavaly az USA több államából (például Connecticut, Minnesota) is kivonták a BpA-tartalmú cumisüvegeket. Európában Dánia szorgalmaz uniós szintű tiltást, és több francia város helyi szinten tiltotta be a BpA-t a cumisüvegekben.
A Levegő Munkacsoport azt kéri: Magyarország kezdeményezze, hogy a BpA kerüljön fel az veszélyes anyagokat tartalmazó uniós, úgynevezett SVHC listára, valamint hogy egyáltalán ne engedélyezzék a BpA használatát a gyermekek számára készült olyan termékekben, mint például a cumisüvegek, amelyeknél könnyedén megoldható a BpA helyettesítése. A civil szervezet azt is szorgalmazza, hogy a BpA betiltásáig az élelmiszerrel érintkező termékeken mindig címke jelölje a BpA jelenlétét, hogy a fogyasztó dönthessen, meg kívánja-e venni a terméket.

Ajánlott tartalom

Kék bolygó – A talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszerhez juthat a fogyasztó

A talajmegújító mezőgazdaság, a no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa - hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb, a legnépszerűbb videómegosztó portálon is elérhető adásában.