Kormány bejelentése: 5 millióra pályázhat, aki napelemet telepít energiatárolóval

A jelenlegi számítások alapján 19 ezer család kaphatja meg a támogatást.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az Energiaügyi Minisztérium május 15-én bejelentette: meghaladta a 10 ezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a Napenergia Plusz Programban, azaz a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton – számol be a Portfolio. Ez azt jelenti, hogy a 75,8 milliárd forintos támogatási keretösszegből már több mint 40 milliárd forintot lekötöttek a nyertes projektek. Tavaly derült ki, hogy a kormány hosszú szünet után ismét olyan programot indít, amelyben az otthoni napelemek telepítését támogatják. A Napenergia Plusz Program idén startolt el, előbb decembertől regisztrálhattak a kivitelezők, majd januárban az előregisztráció is megnyílt a pályázók előtt, és ahogy az sejthető volt, igen komoly az érdeklődés. A korábbi, 2021 végén elindított – és végül csúszásokat tapasztalt, a tervezettnél rövidebbre szabott – pályázattal ellentétben ezúttal nem 100, hanem 66 százalékos vissza nem térítendő támogatást kínálnak a résztvevőknek – vagyis 34 százalék önerőre van szükség. Fontos különbség továbbá, hogy a programban önállóan napelemes rendszer nem létesíthető, ahhoz energiatárolót – azaz akkumulátort – is kell telepíteni.

Az akkumulátoros megkötés hátterében az áll, hogy a kormány igyekszik rugalmasabbá tenni az elektromos hálózatot, ebben pedig az otthoni energiatárolók komoly segítséget jelenthetnek. Korábban éppen az elektromos hálózat elmaradottságára hivatkozva vezettek be napelemstopot, megtiltva, hogy az újonnan kiépített napelemes rendszerek rákapcsolódjanak a rendszerre. A pályázat jó lehetőség azok számára, akik 2024-től a bruttó elszámolási rendszerben szeretnének napelemet és otthoni akkumulátor telepíteni. A nyertesek kétféle pénzügyi verziót közül választhatnak: vagy kifizetik a kivitelező vállalási árának 34 százalékát és a többi pénzt majd utólag megkapja a kivitelező az államtól, vagy a kivitelező a támogatási előleget az államtól kapja meg, aztán az időközi és a záró elszámolás összegéből fizeti ki a nyertes pályázó a szükséges önerőt.

A támogatás mértéke az elszámolható költségek maximum kétharmada, a teljes megítélhető támogatás pedig legfeljebb 5 millió forint lehet. Az eredeti számítások azt mutatták, hogy mintegy 15 ezer pályázó kaphatja majd meg a támogatást, ez 100-120 megawatt új napelem-kapacitást eredményezhet, és nagyjából 150 megawattóra tárolókapacitást országszerte. A pályázat teljes keretösszege 75,8 milliárd forint.

A programban háromféle elszámolható költséget határoztak meg. Az első csoport az adminisztrációt, tervezést, engedélyezést stb. foglalja magába, és a teljes költségek maximum 20 százalékát adhatja. A második költségtípus az eszköz- és anyagköltség, ez a projekt legjelentősebb része, 70 százaléka. Végezetül a munkadíj legfeljebb a teljes beruházás költségének 30 százaléka lehet.

A pályázaton a napelemet minimum 4, maximum 5 kilowatt teljesítményű inverterrel, legalább 7,5, maximum 10 kilowattórás kapacitású akkumulátorral lehet telepíteni. A napelem panelek teljesítménye emellett az inverter teljesítményének maximum 120 százaléka lehet. Az egyes projektek megvalósítására támogatói okirat hatálybalépését követő 24 hónap áll majd rendelkezésre.

A programba saját tulajdonú lakóingatlannal rendelkező nagykorú magánszemélyek, valamint a haszonélvezeti joggal, illetve lízingszerződéssel rendelkező magánszemélyek csatlakozhatnak be. Az ügyintézés teljes egészében elektronikusan zajlik.

A vártnál többen kaphatnak támogatást

Az Energiaügyi Minisztérium a közelmúltban arról számolt be, hogy az eddig beérkezett mintegy 18 ezer támogatási kérelem feldolgozása folyamatosan zajlik. Kiderült az is, hogy az átlagos támogatási igény 4 millió forint körül mozog, ami azt jelenti, hogy a korábban vártnál több, közel 19 ezer család kaphatja majd meg a vissza nem térítendő forrást.

Közben folyik az ipari méretű energiatárolók kialakítását segítő pályázat megvalósítása is. Ennek kapcsán a minap hirdetett eredményt a kormány, így 2026 tavaszáig 50 helyszínen létesülhetnek korszerű berendezések. Mindezek nyomán a hazai összes energiatárolói kapacitás két éven belül a hússzorosára nőhet. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv 2030-ra az 1 gigawattnyi teljesítményt célozza meg.

Ajánlott tartalom

Energiatakarékossági felújítások: Tippek otthonunk komfortosabbá és zöldebbé tételéhez

Az energiaárak emelkedése és a klímaváltozás súlyosbító hatása miatt egyre sürgetőbbé válik, hogy lépéseket tegyünk otthonaink energiahatékonyságának javítása érdekében. A jó hír az, hogy számos felújítási lehetőség áll rendelkezésre, amelyekkel nemcsak jelentősen csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, de komfortosabbá is tehetjük lakókörnyezetünket. A nyári-őszi időszak pedig ideális a felújítási projektek kivitelezéséhez.