Kormányváltás – A KvVM intézményeinek kiadásai az előirányzat 39 százalékát érték el májusig

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) intézményeinek kiadásai a módosított kiadási előirányzat mintegy 39 százalékát érték el az év első négy hónapjában – a tárca honlapján csütörtökön közzétett átadási-átvételi dokumentumok szerint.

A dokumentumok alapján a KvVM alá tartozó költségvetési intézmények 2010. évi eredeti kiadási előirányzata 35,8 milliárd forint, a támogatási előirányzata 25,9 milliárd forint, a bevételi előirányzata pedig 9,8 milliárd forint volt. A módosított kiadási előirányzat mintegy 53 milliárd forintot tett ki, amelyből április 30-ig 20,5 milliárd forintot, azaz a módosított előirányzat közel 39 százalékát költötték el.

A közzétett dokumentumok szerint a KvVM teljes eredeti kiadási előirányzata 41,43 milliárd forintot, bevételi előirányzata 43,57 milliárd forintot – amelyből a központosított bevétel 33,71 milliárd forint -, költségvetési támogatása pedig 31,56 milliárd forintot tett ki.
A KvVM a csütörtökön közzétett átadás-átvételi dokumentumokban nem közölte teljes költségvetésének minden részletét. A tárca tájékoztatása szerint a hiányzó dokumentumokat pénteken teszik közzé a honlapon.
A közzétett átadás-átvételi dokumentumok szerint a minisztérium idei évre tervezett költségvetési bev

ételei meghaladják a 33,7 milliárd forintot, amiből az év első négy hónapjában 15,5 milliárd forintot teljesítettek.
A KvVM költségvetésének általános tartaléka 180 millió forint volt, amelyből április végéig közel 75 millió forintot használtak fel.
A KvVM igazgatása és felügyelete alá tartozó költségvetési intézmények létszáma 7039 fő.
Az átadás-átvételi dokumentumok szerint szén-dioxid kvóta értékesítéséből összesen mintegy 38 milliárd forint folyt be 2008 augusztusa óta – idén 1,9 milliárd forint -, amelynek szinte egészét – 30 milliárd forintot – a Zöld Beruházási Rendszer programjainak finanszírozására költötte a minisztérium. A rendszer adminisztratív költségeire elkülönített keret összege 1,6 milliárd forint, míg a fennmaradó 4,5 milliárd forint felhasználását a minisztérium a ZBR Közintézményi Alprogramra irányozta elő.

A KvVM alá tartózó 38 intézményből ötnél van tartozásállomány összesen 71 millió forint összegben, amelyből 68 millió forint harminc nap alatti, 3 millió forint pedig 30-60 nap közötti.
A tárca dokumentumai szerint jelenleg két környezetvédelmi törvény – a vízgazdálkodásról, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelméről szóló – módosítása van folyamatban, emellett 12 kormányrendelet és 17 miniszteri rendelet is jogalkotási, vagy jogszabály előkészítési feladatok előtt áll.
A minisztériumnak összesen 44 peres és egyéb eljárása van folyamatban.

A tárca folyamatban lévő feladatai között elsősorban az Európai Uniós tagállami működéssel kapcsolatos ügyeket, tárcaszintű oktatási, nevelési és szakképzés-fejlesztési feladatokat, természetvédelmi, környezetvédelmi és vízügyi szakmai feladatokat, a klímapolitika kialakítását és átfogó stratégia kialakítását említi.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.