Környezetbarát és üzemanyag takarékos módosítás a UPS-nél

A UPS, a világ vezető logisztikai vállalata, fenntarthatósági programja részeként vezető flottáját alkotó, Európában is használt Boeing 767-eseit szárnyvégfülekkel (winglet) egészíti ki, mellyel a gépek üzemanyagot takarítanak meg, és csökkentik károsanyag-kibocsátásukat is.

Ezek a szárnyvégekre szerelt nyíl alakú eszközök növelik a repülőgépek hatékonyságát, mivel csökken azok légellenállása, és ezáltal nagymennyiségű üzemanyagot takarítanak meg, illetve a felszállás megkönnyítésével a zajterhelést is csökkentik. A módosítás révén több mint évi 22 millió liter üzemanyag spórolható meg, a szén-dioxid kibocsátás pedig mintegy 62.000 tonnával csökken. A UPS becslései szerint ez 4%-os megtakarítást jelent minden egyes 767-es járat során.

A UPS jelenleg ötvennégy darab 767-est üzemeltet és további öt repülőgépet rendelt a gyártótól. A vállalat tervei szerint 2014 végéig összes 767-esét felszerelik az eszközzel.

A winglet projekt a UPS Airlines legújabb környezetvédelmi kezdeményezése. A vállalat már jelenleg is a szektor egyik legfiatalabb és legoptimálisabb üzemanyag-felhasználású flottáját üzemelteti, és 2020-ig szén-dioxid lábnyomát további 20%-kal szándékozik csökkenteni a 2005-ös értékhez képest.

“A UPS évek óta iparági vezető a fenntartható üzletvitel terén,” nyilatkozta Mitch Nichols a UPS Airlines elnöke. “Folyamatosan keressük a módját, miként csökkenthetjük kibocsátásunkat és üzemi költségeinket egyaránt. Így az ügyfeleinek is módjában áll a leghatékonyabb megoldást választani a globális gazdasági versenyben. A wingletek tökéletes példái a fenntarthatósági törekvések gyakorlati alkalmazásának, és annak, hogy az ilyen jellegű lépéseknek egyszerre lehetnek gazdasági és környezeti hasznai is.”

Ajánlott tartalom

Idén a kínai nagy falnál is nagyobb tömegű lesz az elektronikus hulladék

A kidobott elektronikus eszközök tömege idén meghaladja az 57 millió tonnát, ami több, mint a kínai nagy falé - írta a BBC hírportálja.