Környezetbarát stadion épül Sienában

Siena tanácsa a várostól délre, Isola d’Arabiában lévő üres telket jelölte ki a Serie A-ban szereplő futballklub új otthonának.

A Marazzi Architetti építésziroda meglepő ötlettel állt elő, egy földbe vájt stadiont álmodott meg, a terv már megkapta az Architectural Review Future Projects építészverseny első díját írja az index.hu. A tervezők szerint ezzel az ötlettel megmarad a táj környezetvédelmi jellege, és az épület bármilyen természeti katasztrófának is képes ellenállni. A stadiont 20 ezer néző befogadására, az ókori görög színházak mintájára tervezték, a hosszan elterülő Fossatone domb tetején vájnák a földbe, a lelátókról pedig a háttérben látszik a város. Szabadtéri rendezvények, koncertek lebonyolítására is alkalmas lenne, a tervek szerint a nyugati lelátót befedő rész az egyetlen földdarab, ami a helyén maradna. A költségvetés 68 millió euró, határidő még nincs, az építkezést még nem kezdték el.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.