Környezetkímélő autóvezetés

Sokan ajánlják a tömegközlekedést, mint alternatívát, de valljuk be ez nem mindig kivitelezhető. Azonban autóvezetőként is lehetünk környezettudatosak, ehhez szeretnénk segítséget nyújtani néhány ötlettel.

1. Egy igazán alapos autómosás nem feltétlenül gazdaságosabb, mintha autómosóba mennénk. Sokkal több vizet használunk el, és a samponos, vegyszeres víz szétfolyik az utcán, vagy a növények közé csorog. Egy professzionális mosás hatékonyabb, kevesebb időt vesz igénybe, és amíg kocsink szépül, nyugodtan elnyalhatunk egy fagyit is.

2. A rendszeres ellenőrzés és karbantartás fontos és szükséges, de sajnos legtöbben csak akkor visszük szervizbe az autót, ha már nincs más választás. Csakúgy, mint nekünk, az autónknak is folyamatos ellenőrzésre van szüksége, hogy hatékonyan működjön, kevesebb károsanyag-kibocsátással.

3. Kétheti rendszerességgel ellenőrizzük a kerekeket! Ez az autó és a mi biztonságunk érdekében is áll, hiszen fontos tudnunk, hogy a gumik megfelelnek a zordabb időjárási viszonyoknak is. Ráadásul a jó állapotban lévő gumik a kibocsátást is csökkentik.

4. Már sokan tudják, hogy a gyorshajtás fokozott környezetszennyezés is. Ugyanez a helyzet a túl lassú tempóval is. A legtöbb modellnek megvan az optimális sebessége, ami általában 50-60 mph. A legtöbb gyártó ezen az optimális sebességen teszteli a modellek üzemanyag-takarékosságát, és ezeket az adatokat közli. A legjobban úgy járunk, ha nem száguldunk, de nem is óvatoskodunk, hanem a sebességkorlátozásokat figyelembe véve haladunk.

5. Amerikai statisztikák szerint a koccanások egyharmada az agresszív vezetés következménye. Próbáljunk meg nyugodtan maradni a forgalomban, a dugóban, még akkor is, ha valóban idióták rohangálnak előttünk. Ez a mi egészségünket is szolgálja, és mivel egy sérült autó jobban megterheli a levegőt, a környezetét is.

Ajánlott tartalom

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén.