Az EU egy új rendszertől reméli a gumiabroncsok általános minőségének javítását.

Környezetkímélőbb gumiabroncsok 2012-től

Az EU egy új rendszertől reméli a gumiabroncsok általános minőségének javítását.

A gumiabroncsok, melyek új címkével lesznek ellátva, 2012-ben jelennek meg. A kulcsszó az energiahatékonyság, a tapadás és a zajhatás. Az új EU-javaslat szerint mindhárom tényezőn javítani kell.

Bár az új minősítési rendszer valószínűleg növeli majd a költségeket, az Európai Bizottság reméli, hogy kompenzálni lehet majd az üzemanyag-fogyasztást, és az csökkeni fog az új gumik hatékonyságának köszönhetően.

Az új szabályok biztosítják a tagállamok számára azt a lehetőséget, hogy előmozdítják a hatékonyabb üzemanyag-felhasználású gumiabroncsok használatát, sőt, minden tagállamot erre fognak ösztönözni.

Egy tanulmány szerint a javasolt szabályok nagy hatással lennének az üzemanyag-megtakarításra. A gumiabroncsok ugyanis 20-30 százalékban járulnak hozzá az üzemanyag-fogyasztás nagyságához.

Egy zárt ajtós ülést követően az Európai Parlament Ipari Bizottságának képviselői zöld utat adtak az Európai Bizottság javaslatainak.

Az új rendszerben A-tól G-ig fogják értékelni az abroncsokat. Az A minősítés lesz a legjobb és legmagasabb megszerezhető érték, míg a G a legrosszabb minősítés. Amellett, hogy fel lesz tüntetve az abroncson, hogy az mennyire befolyásolja az autó üzemanyag-hatékonyságát, a tapadásáról és gördülési zajról is kapunk információt.

A használt abroncsok, valamint a terepjárók és versenyautók gumiabroncsai mentesülnek e kötelezettség alól.

Ajánlott tartalom

Szigorítottak az állatvédelmi szabályokon

Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít, miután az Országgyűlés kedden elfogadta a fideszes képviselők által benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását.