Környezetkímélőbb technológiára tér át a Dunai Vasmű Kft.

Környezetvédelmi hatósági szerződést kötött a Fejér Vármegyei Kormányhivatal és a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. a dunaújvárosi kohászat és az iparágban dolgozók munkahelyeinek megmentése érdekében – közölte a kormányhivatal kedden az MTI-vel.

Közleményükben hangsúlyozták, hogy a szerződésben a vasmű üzemeltetője vállalja, hogy környezetkímélőbb technológiára tér át, amivel akár 80 százalékkal csökkentheti szén-dioxid-kibocsátását. A kormányhivatal a szerződésben vállaltak betartását szigorú környezetvédelmi hatósági ellenőrzések keretében folyamatosan nyomon követi – tették hozzá. Emlékeztettek arra, hogy a korszerű technológiát alkalmazó, magas minőségű terméket fenntartható módon előállító, saját acélipar és -gyártás növeli Magyarország gazdasági szuverenitását, így a dunaújvárosi acélgyártás működtetése stratégiai fontosságú közérdek a magyar gazdaság számára.

A környezetvédelmi hatósági feladatokat ellátó kormányhivatal – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jóváhagyása és Lantos Csaba energiaügyi miniszter egyetértése mellett – azért döntött úgy, hogy szerződéses keretek között együttműködik a dunaújvárosi kohászati vállalattal, mert a környezetterhelés elvárt csökkentése mellett a szerződés megkötéséhez jelentős gazdasági, munkahelyvédelmi közérdek is fűződik. A szerződés lehetővé teszi, hogy a tervezett technológiaváltást a kohó leállítása nélkül végre tudják hajtani, miközben egy esetleges leállítás utáni újraindítás sok milliárd forintos költséget jelentene, ami az üzem bezárásával és több ezer munkahely megszűnésével fenyeget. A szerződésben a vasmű üzemeltetője azt vállalja, hogy – Magyarország környezet- és klímavédelmi céljaival összhangban – az üzemben a szénalapú acélgyártásról a környezetkímélőbb, elektromos ívkemencés technológiára tér át.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.