Környezetszennyezési illeték váltja az autóregisztrációs adót Romániában

Környezetszennyezési bélyegilletéket vezetnek be Romániában az autóregisztrációs adó helyett – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök pénteken.

Hozzátette: a bélyegért a régi, illetve szennyező autók tulajdonosainak többet kell majd fizetniük, míg a korszerűbb autókra kisebb illetéket állapítanak meg a motor hengerűrtartalma és környezetszennyezési besorolása függvényében. Az elektromos autókra és hibridekre nem vetnek ki illetéket. A környezetszennyezési bélyegilleték az autóregisztrációs adót váltja, amelyet Románia több ízben módosított, mert az Európai Unió kifogásolta az áruk szabad mozgásának korlátozását. Az ország 2007-es uniós csatlakozása óta vámmentesen lehet használt autót bevinni Nyugatról: Románia a regisztrációs adóval próbálta meggátolni, hogy Európa autótemetőjévé váljék. Az Európai Bíróság 2011 áprilisban állapította meg, hogy Románia megsérti az európai uniós jogot azzal az adóval, amellyel a gépjárműveket a törzskönyvezéskor terhelik. A román kormány emiatt 2012-től csökkentette a regisztrációs adót, ám azt – a diszkrimináció elkerülése érdekében – a 2007 előtt törzskönyvezett autókra is ki akarta terjeszteni.

A 2012 januárjában kezdődött kormányellenes tüntetések közepette a régi autók adásvételének megadóztatását egy évig felfüggesztették, de 2013. január elseje óta ismét érvényben van az a jogszabály Romániában, amely szerint az első tulajdonosváltáskor regisztrációs adót kell fizetni minden olyan autóra, amelyre még nem fizettek ilyet. A regisztrációs adó néhány száztól néhány ezer euróig terjed Romániában, a bíróságok azonban futószalagon hozzák azokat az ítéleteket, amelyek – az uniós jogra alapozva – törvénytelennek minősítik az adót, és visszafizetésére kötelezik a román államot. Az új illetékről egyelőre csak a szaktárca tájékoztatóját hallgatta meg pénteki ülésén a bukaresti kormány, bevezetésének időpontjáig az autóregisztrációs adó marad érvényben – közölte a kabinet sajtóirodája.

Ajánlott tartalom

Syngenta: a szárazság miatt csökken a csemegekukorica termésátlaga, romlik az ágazat jövedelmezősége

Ugyan továbbra is Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője, de az idei termésátlagok az aszály miatt, különösen az öntözetlen területeken jelentősen csökkennek, ami az emelkedő költségekkel rontja az ágazat profitabilitását - hangzott el a vetőmagvakat előállító és növényvédőszer-forgalmazó Syngenta hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.