Környezettudatos otthon: hosszú életű bútorok választása

A megfelelő bútorok és a hangulatos otthon elválaszthatatlanok egymástól. A megfelelő kényelem nélkül nem élvezheti a pihenést, amelyet otthonának minden nap biztosítania kell. Emellett fontos szempont a környezettudatosság, hiszen hosszú életű bútorok használatával kevesebb szemetet termelünk.

A bútorok kiválasztásakor mindig az az elsődleges, amelyet a legtöbbet használunk. Mivel otthonunkban a legtöbb időt pihenéssel és alvással töltjük, figyelmünket a legtöbbet használatban lévő bútorokra összpontosítsuk. Az egyértelmű alap tehát a kanapé, a fotel a szék és az ágy. Még korlátozott költségvetéssel is megéri a fent említett, igazán jó minőségű bútorokat vásárolni, például egy kényelmes design kanapét! A tartós, minőségi bútorok ugyanis hosszabb ideig tartanak, ami természetesen a közeljövőben további kiadások szükségességét is kiküszöböli. A Novo Home-ban például szívesen segítenek a tökéletes bútor kiválasztásában.

Hogyan válasszon tehát olyan bútorokat, amelyek tartósak, és mire kell odafigyelnie? 

 

Kanapé vagy kanapé

Először is gondolja át, mit vár a kanapétól. Kell-e tárolóhely? Vagy legyen egy kinyitható kanapéágy, hogy a látogatóknak legyen hová lehajtani a fejüket? Nagy vagy kicsi legyen? Klasszikus vagy modern? Milyen anyagból legyen? 

Mielőtt elkezdené a keresést, mérje fel a kanapé számára rendelkezésre álló helyet. Terítsen le a kimért helyre újságpapírt, hogy jobban meg tudja becsülni, mennyi helyet foglal majd el a kanapé. Ha kinyitható kanapéágyat választ, vegye figyelembe, hogy az ágynak mekkora helyet kell biztosítani a kinyitáshoz. Győződjön meg arról, hogy a kanapé körüli összes fiók és szekrényajtó nyitható. A kanapé helyének felmérése fontos lépés. Egy túl nagy kanapé elvonja egy kis helyiség szellősségét, míg egy túl kicsi kanapé elveszik egy nagy térben. E lépés után a legjobb, ha a vásárlás előtt személyesen próbálja ki a kiválasztott kanapét. Ne becsülje alá jövendő kanapéja szemrevételezését, kipróbálását, gondoljon rá úgy, mint egy fontos tervezési elemre. A kanapé vásárlása lehet időigényesebb feladat, de a befektetett idő megtérül, amikor nappalija központi elemét végleges helyén birtokba veszi. 

Kép: Novo Home – ADA Trendline Zarik

Étkező székek

A piacon itt is széles a választék, rengeteg stílusú és anyagú szék vásárolható. Fontos, hogy a szék kiválasztásakor nem csak az a fontos, hogy hogyan néz ki, hanem az is, hogy kényelmes-e, és hogy jó érzés-e benne ülni. Általánosságban elmondható, hogy az anyag nem annyira fontos, mint a kivitelezés minősége. A tömörfa székek azonban természetesen hosszabb élettartamúak. A szék kiválasztásánál alapvető fontosságú, hogy a gerinc mindig a természetes alakjában legyen, és hogy otthonunk székei nagy teherbírásúak, stabilak legyenek. 

Kép: Tokyo szék és asztal – Novo Home

Ágy

Ha ágyakról van szó, két alapvető paramétert kell figyelembe vennie az alvóhely kiválasztásakor. Az ágy alátámasztására használt anyagnak a lehető legerősebbnek és legstabilabbnak kell lennie. Maguknak az illesztéseknek az erőssége közvetlenül befolyásolja az ágy élettartamát. Az ágy alvórész rossz szellőzése negatívan befolyásolja az ágy élettartamát és az alváshigiéniát. Alvás közben az ember 0,5-1,5 liter izzadságot választ ki, amelynek 40%-a vízgőz formájában van jelen. A maradékot a matrac és az ágy tárolórekesze nyeli el. A matracnak és az egész ágynak ezért jól kell szellőznie. A matracot kipróbálhatja, és Önön múlik, milyen puhaságút vagy keménységűt választ. Az ágy kényelmét befolyásolja az ágy magassága, vagyis az, hogy hogyan ül rá, és hogyan kel fel róla. Ezért ellenőrizze az ágy magasságát, különösen, ha ízületi problémái vannak, mivel egy alacsony ágy megnehezítené a felkelést. 

Kép: Bozana ADA Trendline ágy – Novo Home

Tanulmányok azt mutatják, hogy azoknak a helyiségeknek a berendezése, amelyekben a nap több mint felét töltjük, hatással van az egészségünkre. Talán ezért szeretjük a fából készült bútorokat a műanyag és fém bútorok helyett. Szeretjük a fa megjelenését, tapintását és természetesen az illatát. Ha elfogadjuk, hogy a jó közérzet hatással van az egészségünkre, akkor a bútorok kiválasztásával és a barátságos környezet kialakításával is segítjük az egészségünket. 

Egy nehéz munkanap után különösen fontos, hogy az otthon, ahova hazatérünk, mit sugároz felénk. Nyugodt és kellemes helynek kell lennie, ahol lerázhatjuk a stresszt, a feszültséget és  feltöltődhetünk, és ahol reményeink szerint bútoraink sok-sok évig szolgálják kényelmünket.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.