Környezettudatos program a nyíregyházi Kossuth Gimnáziumban

Környezettudatos életmódra ösztönző program indul szeptembertől a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban – közölte az iskola igazgatója hétfőn az MTI-vel.

Tar Jánosné elmondta: a nyári szünetben pályázati támogatással környezetbarát intézménnyé alakították át a több mint 500 tanulót oktató gimnáziumot. A környezettudatos életmódra ösztönző komplex program megvalósításához 74 millió forint európai uniós támogatást nyertek, amelyhez 5 százalékos saját forrást biztosítottak, így csaknem 78 millió forintot fordítottak a projekttel összefüggő beruházásokra. A gimnázium B jelű épületében korszerűsítették az elektromos hálózatot, a tantermekben pedig LED-es lámpatesteket szereltek fel. Az épület tetején 64 napelemet helyeztek el, így éves szinten több mint 10 000 kilowattóra villamos energiát takaríthatnak meg. Ivóvíz-takarékos csapadékvíz-visszanyerő rendszert is kialakítottak, három épületrész tetején gyűjtik össze az esővizet, amelyet a WC-k öblítésére használnak majd.

Létesült egy demonstrációs táblarendszer is, amelyen keresztül bárki figyelemmel kísérheti a gimnázium energia- és vízfogyasztását, illetve a megtakarításokat. Az udvaron hulladéksziget épült, és szelektív hulladékgyűjtőket raktak ki. A diákok külön gyűjtik majd a fém-, a műanyag-, a papír- és az egyéb kommunális hulladékot. Kihelyeztek továbbá nyolc palackprést is, amellyel tömörítik a PET-palackokat. A szelektíven gyűjtött hulladékok súlyát mérik is. A környezetbarát közlekedés népszerűsítésére kialakítottak egy 44 férőhelyes kerékpártárolót, illetve vásároltak 20 biciklit, amelyeket a rászoruló gyermekek használhatnak a tanév során. Az igazgató szerint a gimnázium nemcsak a tanulók, hanem a térség lakosságának a környezettudatos életmódra nevelését is szeretné segíteni, ezért kommunikációs kampányt indítanak szeptembertől és számos rendezvényt tartanak a szülőknek és az érdeklődőknek a környezetvédelem fontosságának jegyében.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.