Környezettudatos világítástervezés

Új-Delhi: Az indiai kormány nem lát lehetőséget a mérgező higanytartalmú CFL izzók megsemmisítésére, így most arra törekszik, hogy a város nagy részét LED-es lámpákkal lássa el.

Sheila Dikshit miniszter arra kérte a Környezetvédelmi Minisztériumot, hogy komolyan vizsgálja meg a LED-es világítás lehetőségét egyes kormányzati épületben.

„Komolyan törekszünk a LED-es izzók elterjesztésére, mivel az olvasztott kompakt fénycsövek káros hatást gyakorol környezetünkre.” – mondta Dikshit, amikor a kormány elképzeléseiről kérdezték.
A CFL (kompakt fénycső), egy korszerű világításrendszer, rendkívül energiatakarékos, veszélyes anyagot, higanyt tartalmaz, a városnak azonban nincs megfelelő rendszere a sérült vagy olvasztott kompakt fénycsövek megsemmisítésére.

A LED-es izzók környezetbarát megoldást nyújtanak, mivel minimális mennyiségű hőt bocsátanak ki, de jóval drágábbak, mint a hagyományos CFL-ek.
A három wattos LED izzók ugyan többe kerülhetnek, de élettartamuk meghaladja az 50000 órát.
Az indiai Környezetvédelmi Minisztériumban azt mondták, az épület készen áll a LED-es izzók telepítésére.

Ajánlott tartalom

ENSZ-közgyűlés – Guterres: akadályozzák a fejlődést a geopolitikai feszültségek

Nagyobb erőfeszítéseket sürgetett a globális kihívások kezelésében a nemzetközi közösségtől António Guterres ENSZ-főtitkár kedden New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakának megnyitóján, azt hangoztatva, hogy a geopolitikai feszültségek akadályozzák a fejlődést.

Nincs hozzászólás

  1. Új-Delhi ezzel foglalkozik.?!

    Europának ez nem lényeges?

    Itt nem kell spórolni?

    Ha nincs pénz ,miert nem erre veszünk fel hitelt?