Környezettudatosság fogmosás közben

Az is lehet, hogy már tudatosult bennünk, az is lehet, hogy még soha nem gondoltunk bele, vajon mennyi vizet pazarolunk el fogmosás közben, ha megengedve hagyjuk a vízcsapot?

És az eszünkbe jutott már, hogy miként válhat környezetbaráttá a fürdőszobánk vagy hogyan lehet környezettudatos egy fogorvosi rendelő? Törvényszerűen csak kis odafigyelésekre lenne szükség és közösen óriási eredményeket érhetnénk el, írja a merjmosolyogni.hu.

Környezettudatosság otthon…

Felmérések szerint egyetlen fogmosás alkalmával kb. 2,5 liter víz folyik le a lefolyóba anélkül, hogy bármire felhasználtuk volna. Ilyenkor megnyitjuk a csapot, bevizezzük a fogkefénket, majd a 2-3 percig tartó fogmosási idő alatt hagyjuk, had folyjon a víz.
Ha utánaszámolunk, kiderül, hogy napi kétszeri fogmosással egy négytagú család kb. 20 liter vizet pazarol el minden nap, ami egy hónapban 600 liternyi feleslegesen kifizetett és elpazarolt kristálytiszta ivóvizet jelent. Szomorú számok, főleg mert évente továbbra is 3 millióan halnak meg a világon elégtelen folyadékbevitel következtében.

Legfontosabb környezetvédelmi tanácsok:

– zárjuk el a vízcsapot, amíg fogat mosunk vagy fogselymezünk,
– szereljünk fel energiatakarékos betétet a vízcsapokba (ára: 500 – 1000 Ft),
– figyeljünk oda, hogy mindig jól zárjuk el a vízcsapot,
– ne eldobható poharat használjunk az ivóvizes vagy szájvizes öblögetéshez,
– a fürdőszobai szemetet is gyűjtsük szelektíven!

…és a fogorvosi rendelőben.

Természetes munkaköri jellemző, hogy egy fogorvosnak és egy asszisztensnek naponta jó néhányszor meg kell mosnia a kezét, hiszen csak így tud megfelelő higiéniai körülmények között dolgozni. A vízfogyasztás azonban jelentősen csökkenthető, ha automata vízcsapokat szerelnek fel a rendelőben és a mosdókban, illetve ha több kézfertőtlenítőt használnak a gyakori kézmosások helyett.
Szerencsére Magyarországon törvényi előírás szabályozza az amalgám leválasztó használatát, ami nem hagyja a vízrendszerbe jutni a mérgező anyagot. Nem csak a környezetre, de a fogászati alkalmazottakra is károsak a röntgenfelvételek előhívásához használt fixáló anyagok – digitális röntgenezéssel azonban ez a probléma is kiküszöbölhető.

Legfontosabb környezetvédelmi tanácsok:

– lehetőség szerint automata vízcsapok használata,
– kézfertőtlenítő szerek használata a gyakori kézmosások helyett,
– szelektív hulladékgyűjtés a rendelőben,
– környezetbarát poharak használata az öblítésekhez,
– környezetbarát papír használata a nyomtatásokhoz,
– digitális röntgen használata.

Ajánlott tartalom

Az EU jogszabályokat vezetne be a növényvédő szerek használatának csökkentésére

Az Európai Bizottság szerdán jogilag kötelező érvényű célértékeket javasolt a kémiai növényvédő szerek használatának csökkentésére, illetve a természet és a biológiai sokféleség helyreállítására az unióban.