A zöld óvoda-program, ez a mozgalom olyan elkötelezettséget jelent, amelyért az egész társadalom köszönettel tartozik - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Környezetügyi államtitkár: a zöld óvoda-program olyan elkötelezettséget jelent, amiért az egész társadalom köszönettel tartozik

A zöld óvoda-program, ez a mozgalom olyan elkötelezettséget jelent, amelyért az egész társadalom köszönettel tartozik – mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Raisz Anikó a zöld óvoda-díjátadón beszélt. Az ünnepélyes oklevélátadót szakmai konferenciával kötötték össze. A zöld óvoda minősítő címre vonatkozó nyílt pályázatot 16. alkalommal folytatták le 2022-ben. A minősítést tavaly 196 óvoda nyerte el, így országszerte már több mint 1100 ilyen intézményben dolgoznak a kisgyermekek környezettudatos szemléletének megalapozásán, a korcsoportnak megfelelő élményekre építő környezeti neveléssel. 2022-ben 37 óvoda először, 38 másodszor, 68 harmadszor pályázott sikeresen, hét pályázó a “címmegtartó zöld óvoda”, 46 az “örökös zöld óvoda” címet kapta meg. Az államtitkár a konferenciát megnyitó beszédében kijelentette: a most döntéseket hozó generációnak az a feladata, hogy a környezettudatos, fenntartható attitűdöt megtartsa, fejlessze és továbbadja. “Nem kérdés, hogy a jövő a gyermekeinké, unokáinké, és látható, mennyire fontos nekik amit megtanítunk, mi otthon, és önök, akik vigyáznak rájuk” – hangsúlyozta Raisz Anikó.

Hozzátette: a zöld óvodákban a nevelők “minden egyes mondókával” közelebb hozzák a gyermekeket ahhoz a jövőhöz, amelyben majd élnek, közelebb hozzák őket ahhoz, olyan döntéseket hozzanak a jövőben, hogy “meg tudják tartani a Földet, ezt a bolygót azok számára, akik utánuk érkeznek”. A pedagógusok azok, akik a mindennapokban, amikor a szülők nincsenek a gyerekekkel, “meg tudják mutatni nekik, hogy egy növény milyen értéket képvisel, vagy hová kell dobni a szemetet” – folytatta az államtitkár. Megjegyezte, gyermekeink “árgus szemekkel figyelik, hogy kellő időben zártuk-e el a vizet fogmosás közben; ezek azok a mozzanatok, amelyekhez önök is hozzájárulnak”. Raisz Anikó “a jövő generációk nevében” köszönetet mondott a díjat elnyerő óvodáknak, és ígéretet tett arra, hogy a sikeres program folytatódik.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.