Környezetvédelemre ösztönző adókat sürget az Európai Bizottság

A jogalkotók és politikai döntéshozók azzal tehetnek a legtöbbet Földünkért, ha adókon, illetve egyéb ösztönzőkön keresztül megpróbálják elősegíteni a környezetbarát mezőgazdasági gyakorlatok térhódítását és a fosszilis üzemanyagok használatának csökkenését – áll abban a Brüsszelben hétfőn kiadott jelentésben, amelyet az Európai Bizottság az ENSZ Környezetvédelmi Programjával közösen készített.

A jelentés szerint a főbb gazdaságoknak  “gyökeres változásokat kell megvalósítaniuk” a szűkös erőforrások felhasználása terén.
Az elemzés megállapította, hogy a jövedelem megduplázódása  általában 60–80 százalék közötti mértékben növeli a környezeti terhelést.
Janez Potocnik környezetvédelmi biztos szerint a jelentésből egyebek között az olvasható ki, hogy “az adórendszer révén adott árjelzések jelentik az egyik leghatékonyabb és legeredményesebb módját annak, hogy valóban változás következzen be az erőforrások felhasználásában”.

Angela Cropper, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ügyvezető igazgató-helyettese arra mutatott rá, hogy a fenntartható gazdasági fejlődés és a környezetvédelmi jólét együttes elérése nem lehetetlen. Ehhez “mindenekelőtt azokat az erőfeszítéseket kell támogatnunk, amelyek a legnagyobb mértékben képesek csökkenteni az ember által a különböző ökoszisztémákban okozott károkat”.

Ajánlott tartalom

Atomenergia nélkül nem érjük el a párizsi klímacélokat

Az Energia21 Kezdeményezés harmadik alkalommal ülésezett, ezúttal az atomenergia ügye került az ismert közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek tárgyalásának középpontjába. Palkovics László professzor, az E21 kezdeményezője felvezető gondolataiban azt hangsúlyozta, hogy az atomenergia továbbra is a zöld jövő záloga - tájékoztatta a szervezet csütörtökön az MTI-t.