Környezetvédelmi elismeréseket adtak át az Energiaügyi Minisztériumban

Átadta az idei Környezetünkért díjakat és emlékplaketteket a díjazottaknak kedden az Energiaügyi Minisztériumban (EM) a tárca környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára, valamint az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Raisz Anikó, az EM államtitkára közölte, hogy az elismerést minden évben azok kaphatják meg, akik a környezetvédelmi szemléletformálásban, az élhető jövő alakításában, fenntarthatósági megoldások keresésében, a tisztább és élhetőbb Magyarország megteremtésében kiemelkedőt alkotnak. A díjátadás időzítése kapcsolódik a nemzetközi környezetvédelmi világnaphoz, amely június 5-re esik az ENSZ 1972-es döntése alapján. A világszervezet ekkor nyilvánította ki, hogy az emberi jogok gyakorlásának és a jólétnek is feltétele a környezet megóvása, amit a gazdaság fejlesztésekor ugyancsak figyelembe kell venniük a döntéshozóknak – ismertette az államtitkár.

Bándi Gyula az alapvető jogok biztosának helyettese a díjátadót megelőzően az ökológia alaptörvényét emelte ki, amely szerint minden mindennel összefügg, így a környezet állapotát megőrző tevékenységek is szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Az elismeréseknek is feladata bemutatni ezeket a maguk sokszínűségében, hiszen a feladatok a hulladékgazdálkodástól kezdve a zajvédelemig számos területre terjednek ki, és nincsenek kisebb vagy nagyobb sikerek, a környezet érdekében minden eredmény egyformán fontos – tette hozzá.

Az eseményen Környezetünkért díjat vehetett át Bulla Miklós Csaba, az Országos Környezetvédelmi Tanács alapítója és volt főtitkára, Mucsi Gábor, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar dékánja, Nemes Csaba, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola óraadó tanára, Prugberger Tamás, a Miskolci Egyetem professor emeritusa, valamint Szűcs Attila, a Pannon Egyetem Humántudományi Karának oktatója. Környezetünkért Emlékplakettet kapott Ágoston Csaba Gábor, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége elnöke, Fodor László, a Debreceni Egyetem oktatója, Hankó Gergely Bence, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége ügyvezetője, Hidvéghiné Pulay Brigitta, a PPKE Szent II. János Pál Pápa Kutatóközpont titkára, tudományos munkatársa, Holndonner Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő környezetvédelmi csoportvezetője, Kurucz Mihály, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának tanára, Salma Imre, az ELTE Kémiai Intézet professzora, Seress Gábor László, a Magyar Etológiai Társaság elnöke, a Pannon Egyetem Természettudományi Központjának tudományos főmunkatársa, Sitányi László, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szakmai igazgatója, illetve Tóth Csaba Imre, a Nitrokémia Zrt. vezérigazgatója.

Ajánlott tartalom

Az MME arra kéri a lakosságot, hogy sehol, semmivel ne etessék a vízimadarakat

A vízimadarak etetése nemcsak felesleges, de tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek - közölte az MME hétfőn az MTI-vel.