Környezetvédelmi játékgyűjtemény

Az interneten elérhető környezetvédelmi játékokat teszteli és hasonlítja össze a Fenntarthatósági Füzetek 10. száma. A CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft. legújabb publikációs gyűjteménye a környezeti neveléshez kapcsolódóan olyan játékokat vesz sorra, melyek értékesek lehetnek – nem csak gyermekek számára – a környezettudatos életmód elsajátításában.

A válogatásban csak online módon elérhető, ingyenes játékok szerepelnek, melyek használata közben a játékosok elsajátíthatják a fenntarthatóság alapelveit. A gyűjtemény sajátossága, hogy nemcsak a játékok alapinformációit tartalmazza (név, elérhetőség, üzemeltető-fejlesztő), hanem a tesztelők tapasztalatait és véleményét is, ami jelentős segítséget nyújthat a játékokat a jövőben kipróbálóknak. A gyűjtemény részletes bemutatására szeptember 15-én Győrben a Civilek Éjszakáján kerül sor. A CG & Partners Kft. legújabb publikációjának témája a környezetvédelmi játékok. „A környezeti nevelés, a gyermekek fenntartható fejlődéssel való megismertetése éppolyan fontos, mint a vállalatok tevékenységeinek környezetterhelésének mérése.” – vallják a CG & Partners Kft. munkatársai. A játékok célcsoportja, a gyermekek a jövő meghatározói, akik döntéseikkel nemcsak saját, de Földünk sorsát is meghatározhatják, ezért fontos, hogy nevelésükben helyet kapjon a környezettudatosság.

A mai modern világban az informatika tagadhatatlanul az élet része. Ezen két gondolat összekapcsolói hozták létre az alábbi gyűjteményben szereplő, interneten keresztül elérhető játékokat is. A szünidőben, vagy csak esténként a számítógép elé leülő gyermek (szülői felügyelettel) olyan játékokkal is foglalkozhat, melyek környezettudatos magatartásuk fejlődését segíthetik. Például a szelektív hulladékgyűjtés alapszabályait nem tananyagszerűen, hanem akár az itt felsorolt játékok segítségével élményszerűen lehet elsajátítani. Ha elméletben (a számítógépes játékban) a gyermek már képes szétválogatni a hulladékot, vihetjük magunkkal a szelektív hulladékszigethez, s pakolhatja ő is a szemetet. Felnőttként pedig már természetes lesz számára, hogy a hulladékot így kell gyűjteni. Épp ezért jobbító szándéktól vezérelve vágtak bele a CG & Partners Kft. munkatársai a fenntarthatósággal foglalkozó, ingyenes, online játékok összegyűjtésébe, melyeket ad hoc jelleggel, de igényességre törekedve válogattak. A kiadványban nemcsak a játékok elérhetősége, típus szerinti ismertetői szerepelnek, hanem az alkalmazás közben szerzett tapasztalatok is. A játékok tesztelésére önkénteseiket kérték fel, így a játékok értékelése szubjektív. A kiadvány felkeltette a győri Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület és a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumért Alapítvány figyelmét, így a 2012. szeptember 15-én közös szervezésben megrendezésre kerülő Civilek Éjszakáján a gyűjteményt is bemutatják.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.