A világ gazdaságilag vezető országai közül Nagy-Britanniában van érvényben a legtöbb környezetvédelmi törvény, a Dél-afrikai Köztársaságban pedig a legkevesebb a Globe International szerint.

Környezetvédelmi törvényből Nagy-Britanniában van a legtöbb, de hol a legkevesebb?

A világ gazdaságilag vezető országai közül Nagy-Britanniában van érvényben a legtöbb környezetvédelmi törvény, a Dél-afrikai Köztársaságban pedig a legkevesebb a Globe International szerint.

A környezetvédelmi szervezet a 16 legjelentősebb gazdaságot vizsgálta listája összeállításakor. A környezetvédelemről szóló jogszabályok száma ugyan nem jelent biztosítékot a törvények célkitűzéseire és minőségére, mégis ad valamiféle képet a globális felmelegedés elleni harc szerepéről – vélekedett Adam Matthews, a Globe International főtitkára Brüsszelben. A csoport szerint a jelenlegi jogszabályi keretek nem elegendők az éghajlatváltozás veszélyeinek megakadályozására. A szervezet úgy véli, hogy csak akkor születhet nemzetközi megegyezés a jelenség feltartóztatására, ha minden ország saját határain belül is felelősséget vállal. A fejlett ipari országokban a gazdaság akadályokat gördít a szabályozás elé – magyarázta Matthews. – Elsődleges szempont a versenyképesség fokozása, és közrejátszanak olyan elemek, mint a szállítás biztonsága, a foglalkoztatás, a vezető szerep megszerzése. Kisebb súllyal esik viszont latba a klímaváltozás jelentette veszélyektől való félelem.  “Kína, India és Brazília figyelemre méltó intézkedéseket hoznak, sokkal nagyratörőbbeket, mint az USA” – mutatott rá John Gummer, a szervezet elnöke, aki bírálta a világ károsanyag-kibocsátásának 25 százalékáért felelős Egyesült Államokat.

Ajánlott tartalom

Októberig díjmentesen szállíthatók a kerékpárok hétvégente a BKK járatain és a HÉV-en

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a MÁV-HÉV Zrt. meghosszabbítja októberig a hétvégi díjmentes kerékpárszállítást az arra alkalmas járműveken az aktuális járványhelyzet, valamint a tavasztól megnövekedő biciklis forgalom miatt.