Környezetvédelmi világnap – Tudatos vásárlói döntésekkel növelhető a fenntarthatóság

A környezettudatos vásárlói döntésekre, valamint a felelős erdőgazdálkodásból származó alapanyagok használatának fontosságára hívta fel a figyelmet a Tetra Pak Hungária Zrt., a Forest Stewardship Council (FSC – Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa), valamint a Bakonyerdő Zrt. szerdán Budapesten sajtótájékoztatón, a június 5-i környezetvédelmi világnap alkalmából.

A környezetvédelem a felelős alapanyag-választással kezdődik – hangzott el a sajtótájékoztatón. Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketing vezetője elmondta: világszerte 40 gyárral rendelkező cégük budaörsi csomagológyára és kereskedelmi vállalata már 2011-ben megkapta az FSC tanúsítványt, amely garantálja a fogyasztók számára, hogy a termék (kartondoboz esetén annak papírból készült része) fenntarthatóan működő erdőgazdálkodásból, és ugyancsak FSC tanúsítvánnyal rendelkező cégeken keresztül került a boltok polcaira.

Az FSC védjegy, amelyet a Greenpeace és a WWF (World Wide Fund for Nature – Természetvédelmi Világalap) is támogat, ma már a magyarországi Tetra Pak kartonok mintegy 14 százalékán megtalálható, és az arány folyamatosan növekszik – tájékoztatott a marketing vezető. Hozzátette: Ausztriában ez az arány 53 százalék, Németországban 89 százalék.

A Forest Stewardship Council – FSC (Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) bonni székhelyű civil nonprofit szervezet. Az idén 20 éve működő FSC erdőgazdaságok számára is kibocsát tanúsítványt, amely garantálja, hogy az adott erdőben folyó fakitermelés során figyelnek az erdő környezeti, társadalmi és gazdasági egyensúlyának megőrzésére – mondta el Julian Nierentz, az FSC International programigazgatója.

Horváth Iván, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese rámutatott: az FSC legfőbb ereje abban rejlik, hogy az erdők kezelésében azonos irányelveket ír elő a világ minden részén. Kiemelte, hogy a mintegy 2 millió hektárnyi magyarországi erdőből 320 ezer hektár rendelkezik FSC tanúsítvánnyal, amelybe a Bakonyerdő Zrt. 62 ezer hektárja is beletartozik.

A környezetvédelmi világnap alkalmából a Tetra Pak tízezer facsemetét adományozott a Pilisi Parkerdő Budapesti Erdészetének, amelyeket az erdészet a Budapest környéki erdőterületeken ültet el.

A környezetvédelmi világnapot az idén 42. alkalommal rendezik meg annak emlékére, hogy 1972. június 5-én nyílt meg Stockholmban az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája, amelyen életre hívták az ENSZ Környezetvédelmi Programját (UNEP). A világnap az emberi környezet védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet, és konkrét intézkedéseket népszerűsít ennek megvalósítására.

Ajánlott tartalom

Biodiverzitás nélkül nincs fenntarthatóság

Biodiverzitás nélkül nincs fenntarthatóság, de nincs számunkra haza sem - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerdán a Pest vármegyei Tápiószelén a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK) új épületének átadásán.