Környezetvédők fellépése miatt Japán felfüggesztette a bálnavadászatot

Környezetvédők határozott fellépése miatt Japán felfüggesztette déli-sarkvidéki bálnavadászatát, és azt fontolgatja, hogy hazahívja a bálnavadász flottáját.

A japán hajók december elején indultak útnak az Antarktisz felé, de rögtön a nyomukba eredt a Sea Shepherd nevű harcias környezetvédelmi szervezet hajója, és üldözőbe vette a japán flotta bázishajóját. A tokiói halászati hivatal egyik illetékese közölte szerdán, hogy a környezetvédők zaklatása miatt, biztonsági megfontolásokból felfüggesztették a déli-sarkvidéki bálnavadászatot. Azt sem zárta ki, hogy a tervezettnél korábban hazahívják a hajókat. Japán hajók évente több száz bálnát ejtenek el a Déli-sarkvidéken, hivatalos magyarázat szerint “tudományos” céllal, a kereskedelmi bálnavadászatra ugyanis moratórium van érvényben. Egy másik környezetvédő szervezet, a Greenpeace szerint Japán már korábban döntött az idei vadászati szezon lerövidítéséről, de nem a Sea Shepherd zaklatása miatt, hanem azért, mert már túl nagy mennyiségű bálnahúst halmoztak fel. Szato Junicsi, a szervezet egyik aktivistája közölte: “informátoraink arról tájékoztattak bennünket, hogy az ezer bálna elejtésére kitűzött hivatalos cél teljesítése már csak azért sem lehetséges, mert a bálnavadász flotta bázishajója az eddig elejtett ceteknél több tárolására nem képes”.

A déli-sarkvidéki japán bálnavadászatot különösen Ausztrália ellenzi. Canberra korábban déli vizeit a bálnák védett övezetévé nyilvánította, és már hosszú ideje lobbizik a nemzetközi szervezeteknél amellett, hogy tiltsák be a bálnavadászatot. Ausztrália tavaly nyáron bejelentette: a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordul az Antarktisz vizein folytatott japán bálnavadászat miatt, mert véget akar vetni “a tudomány álcájával” végzett, valójában kereskedelmi célú bálnavadászatnak.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.