A "Nem az olajvezetékre" civil szervezet aktivistáinak az a gazdasági minisztériumtól származó terv sem tetszik, amelynek értelmében egy vízerőművet húznának fel a Dunán Pozsonynál.

Környezetvédők tiltakoznak a pozsonyi vízerőmű ellen

A “Nem az olajvezetékre” civil szervezet aktivistáinak az a gazdasági minisztériumtól származó terv sem tetszik, amelynek értelmében egy vízerőművet húznának fel a Dunán Pozsonynál.

Az erőművet közvetlenül Pozsony felett, az osztrák határ után létesítenék egy korábbi elképzelést megújítva, a gazdasági minisztérium szerint csak egy elképzelésről van szó. A polgári aktivisták arra hívták fel a figyelmet, hogy az erőmű két ivóvízforrást is ellehetetlenítene. Az aktivisták szerint az is elképzelhető, hogy a pozsonyi erőmű kérdésének megnyitásával csak az olajvezetékről akarja elterelni a figyelmet a minisztérium, írja a kitekinto.hu.

A gazdasági tárca szerint a befektetést a Duna hajózhatóságának javítása indokolja, a szakembeerek szerint azonban a fél milliós város vízellátásának kiesése nem indokolja ezt az intézkedést. Liliana Rástocká ökológus egyenesen az ötvenes évek megalomán építkezéseihez hasonlította a tervet, ami nagy környezeti kockázatokkal jár.

A gazdasági tárca véleménye szerint az erőművel a következő évekre kidolgozott energiapolitikai koncepciókban is számolnak. Az anyag egyelőre nem tartalmaz konkrét lépéseket, s azt ősszel fogadják el – közölte Stanislav Jurikovič, a tárca szóvivője.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.