Környezetvédők tüntettek Varsóban az utolsó európai ősrengeteg védelmében

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái, köztük egy magyar is tüntetett szerdán Varsóban az utolsó európai ősrengeteg védelmében.

Az aktivisták Varsó belvárosában felmásztak a környezetvédelmi minisztérium épületének a tetejére, és egy óriási feliratot engedtek le onnan “Szeretem az erdőt” szöveggel abból a célból, hogy szüntessék be a favágást a Bialowieza őserdőben. Miután a favágás híre elterjedt, a lengyel környezetvédők felpanaszolták az Európai Uniónál is, hogy ez veszélybe sodorja az erdő nevezetes növény- és állatvilágát.
Az erdészeti hatóságok szerint nem iparszerű fakitermelésről van szó, hanem csak a fertőzést terjesztő beteg fákat távolítják el.
A Bialowieza ősrengeteg területe 140 ezer hektár, s ennek 17 százaléka a hasonló nevű nemzeti park része, amelyet 1921-ben hoztak létre. Ez az egyetlen természetes helyszín Lengyelországban, amely felkerült a világörökség listájára. A rengetegben több száz európai bölény él szabadon.
Andrzej Kraszewski környezetvédelmi miniszter közölte a tüntetőkkel, hogy ő is szereti az erdőt, és hogy a park területének növeléséről is lehet tárgyalni.
(PRO DOMO: Tulajdonnév kiejtése: Bialowieza – bjalovjezsa).

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.