Kőrösi Csaba: a globális felmelegedés üteme kétszerese a tavalyinak

A globális felmelegedés üteme kétszer gyorsabb a tavalyinál, erre nem számítottak – mondta Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH)Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője az M1 aktuális csatornán szerda este.

Kőrösi Csaba ezt arról szólva mondta, hogy Áder János köztársasági elnök szerdai hír szerint levélben fordult a világ tíz legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országának vezetőjéhez, arra kérve őket, hogy példát mutatva mielőbb kezdjenek konzultációt, és – a korábbi vállalásaikhoz képest – rövidebb idő alatt és nagyobb mértékű kibocsátáscsökkentést hajtsanak végre.

Ha a nagy kibocsátók kedvező irányba mozdulnak el, a többiek is követni fogják őket – tette hozzá az igazgató.

Az igazgató elmondása szerint ha összeadják a tavaly decemberi párizsi klímakonferencián tett vállalásokat, akkor 2,7 Celsius-fok alatt tarthatják a földfelszín felmelegedését az iparosodás előtti mértékhez képest. A közösen elfogadott cél eléréséhez, hogy 2 foknál ne legyen nagyobb a felmelegedés, tízszer akkora csökkentést kellene végrehajtani, mint amit az unió 2030-ig felajánlott.

Kitért arra is, hogy a konferencián elfogadott egyezményt csak 2020-tól ratifikálták volna, de már az idén év végén, vagy jövő év elején életbe léphet, mivel sok ország már ratifikálta.

A párizsi klímamegállapodás akkor léphet hatályba, ha legalább 55 olyan érintett állam hozzájárul a kihirdetéshez, amelynek károsanyag-kibocsátása eléri a világ összkibocsátásának 55 százalékát.

Ajánlott tartalom

Magyarországi természethangokat tartalmazó album jelent meg

Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően megjelent az első, hazai természethangokat tartalmazó album.