Kötelező napelem a lakóházakon: 15-20 év alatt térül meg

Kalifornia az első tagállama az USA-nak, ahol 2020 január 1-étől kötelezővé teszik a napelemek felszerelését a háromemeletesnél kisebb lakóházakra.

Többe kerül így egy ház felépítése, de 15-20 év alatt megtérül a ráfordítás. Kaliforniában bőséges erőforrás a napfény. Az 1910-es években a filmgyártás is azért vándorolt át New Yorkból Los Angelesbe, mert ott megfelelőek voltak a fényviszonyok a forgatáshoz. Az új előírás, mely kötelezővé teszi a napelemek felszerelését, 2020 január 1-től hatályos, és minden új építésű házra vonatkozik, akár családi ház, akár többlakásos társasház, ha háromemeletes vagy annál kisebb.

Viszonylag kevés eset képez kivételt a szabály alól, például azok a házak, melyek teteje túl kicsi ahhoz, hogy szolárpaneleket rakjanak rá, vagy melyek árnyékban vannak. A Kaliforniai Épületszabvány Bizottság (CBSC) és a Kaliforniai Energia Bizottság (CEC) is egyöntetűen, ellenszavazat nélkül fogadta el az új követelményt. A CEC-nél a szavazást akkora érdeklődés övezte, hogy tömve volt a terem. A szavazás után mindkét helyszínen tapsviharban tört ki a nézőközönség, írja a piacesprofit.hu.

A CEC becslése szerint 10 000 dollárt (2,82 millió forintot) kell pluszban rákölteni az építtetőnek a házra, ha napelemekkel akarja felszerelni. Az építőipari szereplők azonban ennél többre taksálják a pluszkiadást, nagyjából 14–16 ezer dollár (3,95–4,52 millió forint) közé teszik, és ez még nem foglalja magában egyéb zöld megoldások költségét, például a hőszigetelő nyílászárók, a világítás vagy a napenergiával működő eszközök beszerelését. Annyi bizonyos, hogy hosszú távon nagy költségmegtakarítással jár a napenergia használata. Azt az energiamennyiséget nem kell az áramszolgáltatóktól megvenni. A CEC becslése szerint 30 éves távon 19 000 dollár (5,38 millió forint) lehet a megtakarítás az áramköltségekben. Ez azonban számos tényezőtől is függ, hogy mekkorák a szolárpanelek, mennyi napfény éri egy hónapban, és milyen áron szerezhető ott be az áram a hálózatból. Jelenleg Kaliforniában az új építésű lakóházak 20 százaléka van felszerelve napelemekkel.

Ajánlott tartalom

Pofonegyszerűen szerelhető fel egy új fejlesztésű napelem

A FutureVoltaics előre összeszerelt, visszaverőkkel ellátott függőleges tetőtéri fotovoltaikus rendszereket fejlesztett ki, amelyek akár 80%-kal nagyobb energiateljesítményt is nyújthatnak.