Közbeszerzési kiírások az E+E hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Újabb – összesen, nettó 1,267 milliárd forint keretösszegű –, nyilvános közbeszerzési pályázatokat hirdetett meg az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ).

Ezúttal az elektromos és elektronikai eszközök és berendezések hulladékainak (e+e hulladék) gyűjtésére, szállítására és előkezelésére kiírt közbeszerzési pályázatokra lehet ajánlatokat beadni. Az OHÜ a kiírások előkészítésénél messzemenően figyelembe vette a Magyarországon is alkalmazott e+e hulladékkezelési technológiákat annak érdekében, hogy a piac akár minden egyes szereplője indulhasson a tenderen. Ezt erősíti az is, hogy az elektromos és elektronikai hulladék-anyagáramoknál négy pályázati kiírás készült, azokon belül összesen 16 részteljesítésre lehet ajánlatot tenni, tehát az érintett vállalkozások – a kapacitásuk ismeretében – dönthetnek arról, hogy melyik tenderrészre tesznek ajánlatot. A kiírás egyik csoportjába tartoznak a képcsöves e+e hulladékok – meghatározóan például a televíziókészülékek, a számítógépes monitorok –, amelyekből idén összesen 4600 tonna gyűjtését, szállítását és előkezelését várja el az OHÜ.

A következő csoportba azok a háztartási hűtőgépek kerültek, amelyeket – a gyűjtést követően – gépi technológiával megoldható bontással készítenek elő a hasznosításra. E pályázati kiírás keretében 1000 tonna összegyűjtését és előkezelését kell vállalnia a pályázónak. A harmadik csoportba ugyancsak a háztartásokban használt, főleg nagytömegű elektromos termékek – például mosógépek, tűzhelyek – gyűjtésére, szállítására és előkezelésére lehet pályázni. E vegyes begyűjtésű hulladéknak elnevezett kategóriában összesen 14 ezer tonna teljesítését várja el az OHÜ. (A vegyes begyűjtésű hulladék: olyan átvevők által gyűjtött hulladék, amelynél nem különül el az e+e hulladék, hanem vegyes fémhulladékként gyűjtik és kezelik. Vagyis, a hagyományosnak tekintett fémhulladék-udvarokba nemcsak vasrudak, -lemezek kerülhetnek, hanem például elektromos-tűzhely, mosógép és mosogatógép, sütőberendezések, amelyeknek az elektronikai alkatrészek mellett nagy a fémtartalmuk.) A negyedik csoportba tartozó e+e hulladékot a kiíró a kombinált begyűjtésű elektronikai hulladék kategóriába sorolta. Ebbe az olyan – az eredeti funkciójára már nem használható – termékek tartoznak, amilyen például a barkácsgép, a videomagnó, kávéfőző, vasaló, hajszárító és más, a háztartásokban hagyományosan használt e+e eszközök. Ezeket az e+e hulladékokat a kezelést végző cég kombináltan, vagyis vegyesen, egymástól nem elkülönítve gyűjti, szállíthatja el és kezeli. Ezekből összesen 23 ezer tonna gyűjtését, szállítását és előkezelését kell teljesítenie a nyertesnek, illetve a nyerteseknek.

Összesen tehát mintegy 40 ezer tonna e+e hulladék gyűjtésére, szállítására és előkezelésére írta ki közbeszerzési pályázatait az OHÜ, amely az előkészítés során, elsőként az Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT) e+e hulladék-hasznosítás érvényes mennyiségi követelményét vette alapul. Ugyanakkor alapos piacfelmérést is végzett annak érdekében, hogy a potenciális indulók minél nagyobb számban pályázhassanak egyénileg és/vagy konzorciumban. A mennyiségi elvárások mellett az egyes pályázatok elbírálásakor az OHÜ külön ponttal értékeli azokat a vállalásokat, amelyek minél nagyobb számban foglalkoztatnak álláskeresőket, megváltozott munkaképességűeket, valamint a büntetés-végrehajtási intézményekben lévő fogvatartottakat.

Az e+e hulladékok gyűjtésére, szállítására és előkezelésére szóló közbeszerzési pályázatok összeállításakor az OHÜ messzemenően figyelembe vette az Európai Unió (EU) vonatkozó elvárásait, valamint a vonatkozó magyarországi jogszabályokat. Ennek alapján ebben az évben négy kilogramm/fő mennyiségben kell teljesíteni az e+e hulladékok gyűjtését és hasznosítását. Az OHÜ az egyes pályázatok elbírálása, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jóváhagyása után köti meg a nyertesekkel a szerződéseket. Ez – a többi között – tartalmazza azt is, hogy az OHÜ csakis a komplett és ellenőrzött teljesítés alapján téríti meg a közbeszerzési kiírásban meghatározott részfinanszírozási díjakat.

Érdekesség az e+e hulladékok piaci helyzetéről
Európa-szerte tendencia, hogy az e+e hulladékok gyűjtési és hasznosítási mennyiségét befolyásolja az a tény, hogy az új termékek többnyire a tartós fogyasztási-cikk kategóriába tartoznak, így a keletkező hulladékmennyiség általában nem a vásárlást követő egy éven belül keletkezik. Ugyanakkor az e+e hulladékok gyűjtési és hasznosítási célszámainak tömegalapú megállapításakor – egyelőre – minimálisan érvényesül az a piaci trend, hogy a korszerű e+e termékek átlagos súlya és mérete évről évre csökken a folyamatos innováció, valamint az anyagtakarékosság eredményeként. Hétköznapi példa erre, hogy míg néhány évvel ezelőtt átlag 94 kilogramm volt egy mosógép, addig manapság 50-60 kilogramm, de ugyanez a méret- és súlycsökkenés érvényes a televíziókészülékekre, akárcsak a legújabb telekommunikációs és informatikai termékekre. Ez a paraméterváltozás azzal is jár, hogy a későbbiekben kevesebb, de annál összetettebb e+e hulladék keletkezik. Ugyanakkor az új e+e terméket vásárlók egyre nagyobb hányada – részben a szemléletformálás hatására – tisztában van azzal, hogy a régi eszköz/készülék térítésmentesen leadható, ezzel pedig egyenként is sokat tesznek a környezet kíméléséért.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.