Közel 2300 növényfajt fenyeget kihalás Brazíliában, ahol a világ növényfajainak 15 százaléka él – állítja egy tanulmány, amely a hivatalos adatoknál jóval magasabbra teszi a veszélyeztetett fajok számát.

Közel 2300 növényt fenyeget kihalás Brazíliában

Közel 2300 növényfajt fenyeget kihalás Brazíliában, ahol a világ növényfajainak 15 százaléka él – állítja egy tanulmány, amely a hivatalos adatoknál jóval magasabbra teszi a veszélyeztetett fajok számát.

A 175 brazil és külföldi tudós, valamint 55 brazil és nemzetközi intézet közreműködésével összeállított listát Brazília ritka növényei címmel a 60. brazíliai Botanikai Kongresszuson mutatták be az északkelet-brazíliai Bahia szövetségi államban fekvő Feira de Santanában. Eszerint 2292 növényt fenyeget kihalás a dél-amerikai országban.

A tanulmány szerint a növényvilágot veszélyeztető legfőbb ok az erdőirtás, a tűzvész és az árvíz. A környezetvédelmi minisztérium által tavaly közzétett listán 472 veszélyeztetett faj szerepelt. A Conservation International nevű nonprofit környezetvédő szervezet egyik vezetője, José Maria Cardoso da Silva szerint a különbség abból adódik, hogy a környezetvédelmi minisztérium nem vette figyelembe a ritka fajokat.

A tanulmány 752 övezetet sorol fel, amelyek stratégiai fontosságúak az ország biológiai sokszínűségének megőrzése szempontjából, és figyelmeztet, hogy a Brazília területének 16 százalékát kitevő (1,4 millió négyzetkilométer) övezetek felének az állapota leromlott. A veszélyeztetett növények többsége az atlanti partvidéken található, ahol a brazil népesség 70 százaléka él, és ahol mára az eredeti növénytakarónak csupán a 7,26 százaléka maradt meg.

Ajánlott tartalom

Riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségiállapot-mutatók, de javuló tendenciák is megfigyelhetők a magyar iskolások körében – állapítják meg az ELTE PPK kutatói legutóbbi felmérésük alapján. A vizsgálat a WHO-val és hazai partnerként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel együttműködésben zajlott, az „Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása” nemzetközi kutatás részeként.