Közel 29 ezer gazdaságot érintenek a holland kormány nitrogénkibocsátást csökkentő tervei

A holland pénzügyminisztérium számításai szerint 11 200 állattenyésztő telepnek kellene bezárnia, további 17 600-nak pedig csökkentenie kellene a tartott állatok számát, hogy megfeleljen a nitrogénszennyezés csökkentésére vonatkozó európai uniós szabályoknak – írta csütörtökön az NlTimes hírportál.

Hollandiában mintegy 40-50 ezer állattartó gazdaságot tartanak nyilván. A közlések szerint a kormánynak az a célja, hogy 2030-ra olyan mértékben csökkentse a nitrogénkibocsátást, hogy az uniós Natura 2000 ökológiai hálózatba tartozó holland természetvédelmi területek csaknem 75 százaléka a természet számára biztonságosnak tekintett nitrogénszint alatt maradjon. A holland kabinet 24,3 milliárd eurót bocsátott rendelkezésre e cél eléréséhez. A kormánystratégia értelmében a mezőgazdasági ágazatnak a következő évtizedben 39 ezer tonnával kell csökkentenie a nitrogénkibocsátását, ami elkerülhetetlenné teszi egyes gazdaságok bezárását. A stratégia elfogadása nagy tüntetéseket váltott ki országszerte holland gazdák körében.

Ajánlott tartalom

Inváziós poloskák gyérítésére fejlesztettek új csapdatípust az ATK kutatói

Egy új, mesterséges hőforrást alkalmazó poloskacsapdát fejlesztettek ki az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatói.