Közel 900 diák részvételével zajlott az idei ÖKO-Sziget

13 iskola 55 osztályából közel 900 résztvevővel sikeresen zárult a VI. ÖKO-Sziget rendezvény.

A hagyományosan Szigetmonostoron megrendezett esemény központi témája idén a beporzók védelme volt. A környező települések általános iskolái mellett nagy számban érkeztek diákok Budapestről, de Nagytarcsáról is. A gyerekeket olyan programsorozat fogadta, ami aktív bevonásukkal az élményalapú ismeretszerzést támogatja. Szorgos kezeik nyomán méhecskehotelek, pillangóetetők is születtek. A rendezvényt a világjárvány miatt másfél év eltolódással, 2021. szeptember 16-17-én immár hatodik alkalommal szervezte meg Szigetmonostor Önkormányzata, az Ökológiai Művelődés Alapítvány, valamint az Outdoor Mission Kft. A szervezők a kétnapos programsorozatra Szigetmonostor 70 kilométeres körzetéből hívtak meg iskolákat. Budapestről, Szentendréről, Nagytarcsáról, Dunabogdányból és természetesen Szigetmonostorról érkeztek 9-14 éves diákok, a két nap során csaknem kilencszázan. 

A szervezők most először ágyazták az eseményt egy folyamatba, a LÉPNÉL? – Tegyünk együtt a beporzókért kampányba. A kampány 2020. március 10-én, a beporzók napján egy szakmai konferenciával indult, amelyet a VI. ÖKO-Sziget általános iskolásoknak szervezett rendezvény követett. A kampány következő állomása a középiskolásokat megcélzó Ökatlon, majd egy, a felnőtt korosztálynak szóló nyílt önkéntes nappal zárul. 

A kampány, illetve az ÖKO-Sziget témájának aktualitását egy sajnálatos, globálisan megfigyelhető jelenség adja. Az utóbbi időben a nemzetközi és magyar sajtó is rendre tömeges méhpusztulásokról számol be. A méhek, vagy tágabb értelemben, a beporzó rovarok egyedszáma az elmúlt évtizedekben ijesztő mértékben csökkent. A tét óriási, hiszen a méhek és egyéb beporzó rovarok munkája nélkül a haszonnövényeink 75 százalékának csökkenne a terméshozama, s a világ rendkívül mély élelmezési válságba kerülne. A méhek és a többi beporzó rovar túlélésének hatékony támogatása közös, globális feladat. Hazánkban a méhészet nemzeti ügy, hiszen az Európai Unió tagországai közül Magyarországon a legmagasabb az egy négyzetkilométerre jutó méhcsaládok száma. Ezért különösen fontos, hogy mi is a probléma megoldását célzó kezdeményezés aktív részesei legyünk. A kampány kormányzati védnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, szakmai védnöke Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke volt.

Az ÖKO-Szigetre kilátogató iskolásokat korosztályra szabott kötött és bárki által szabadon látogatható programok várták. A 3-4. osztályosok programja arra irányult, hogy a gyerekek tisztában legyenek azzal, hogy nemcsak a méhek a beporzók. Ezért a szervezők a beporzók felismerésére építették az aktivitást, de kézműves foglalkozás keretében pillangóetetőket is készíthettek. A Lajtamag Kft. jóvoltából valamennyi diák virágmagkeveréket kapott, amelyet majd koratavasszal elültethetnek, ezzel is táplálékot biztosítva a beporzók számára.

Az 5-6. osztályosok az ökológiai rendszer összetettségről és sérülékenységéről szerezhettek ismereteket egy erre a célra alkalmas játékos program során. Az „élet hálója” gyakorlat rávilágított arra is, hogyha az ökológiai rendszerből kivennénk a beporzókat, milyen következményekkel kellene számolnunk. Az „aha élményt” okozó erdei gyakorlat után a diákok méhecskehoteleket barkácsolhattak, ezzel is hozzájárulva a beporzók védelméhez. 

A 7-8. osztályosok a méhészet ősi mesterségét ismerhették meg az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakembere tolmácsolásában. Az interaktív előadás mellett méhészeti eszközök, háziméhekkel teli látványkaptár várta a diákokat. A program fénypontja talán mégis a környékről becsalogatott méhek érkezése volt, így a diákok testközelből megismerkedhettek a hasznos rovarokkal. 

A szabadon látogatható programok is bővelkedtek érdekességekben: az Országos Magyar Méhészeti Egyesület standján a méhészettel lehetett ismerkedni, valamint többféle mézből kóstolni; a Herbária Zrt. gyógynövényfelismerő játékkal és finom főzetekkel várta a diákokat; a WWF különböző klímavédelemmel kapcsolatos programot biztosított a gyermekek számára. A fenti programokon kívül beporzókról szóló filmeket lehetett nézni, A Jövő Városa társasjátékkal játszani, valamint az éghajlatváltozással kapcsolatos kiállítást megtekinteni. 

A pedagógusok visszajelzései újabb erőt és biztatást adtak a szervezők számára. Többen hiánypótló tevékenységként emlegették a méhecskehotelek barkácsolását, valamint nagyra tartották, hogy a diákok nem csak ismeretekkel gazdagodhattak, hanem aktívan részt is vehettek a beporzók védelmében. A méhészet megismerése is nagy elismerést kapott, de az ökológiai rendszer összefüggéseit ismertető játékot is rendkívül hasznosnak tartották a pedagógusok. 

„Az ÖKO-Sziget nagyon szép helyszínen és nagyon változatos programokkal várta a tanulókat, pedagógusokat. Mindenki aktívan részt vett a tanulságos és gördülékenyen megszervezett programokon. A beporzókról úgy kaptunk információkat és szereztünk gyakorlati ismereteket, hogy minden pillanata élményszerű volt számunkra. A diákok és a pedagógusok is kifejezték azon szándékukat, hogy a jövőben is szívesen részt vennének az Önök által szervezett rendezvényeken. Még egyszer nagyon szépen köszönjük a lehetőséget!” – mondta az egyik pedagógus.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.