Közel egymilliárdos panelfelújítási mintaprojekt Győrben

A projekt keretében hőszigetelik az épületek homlokzatát és födémjeit, szükség esetén kicserélik a nyílászárókat, továbbá a szellőzőrendszert és a melegvíz-szolgáltatást napkollektorok gyűjtötte energiával támogatják meg.

Panellakás-felújítási mintaprojekt indul Győrben; az első menetben 10 épület 325 lakásának teljes körű energetikai felújítását végzik el 940 millió forintból. A mintaprojekt költségeinek negyedét a város állja – mondta Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester jelezve, hogy ha a Raab-Sol nevű beruházás egésze megvalósul, összesen 63 panel társasház 1683 lakása újulhat meg 4,5 milliárd forintból. Hogy a további fázisokhoz a következő öt esztendőben mennyivel járul hozzá a város, azt Győr pénzügyi helyzetének függvényében döntik el – mondta az alpolgármester. Emlékeztetett: 2001-ben indultak el ezek a komplex vagy fűtés-korszerűsítési projektek, Győrben 14 ezernél több lakás újult meg, az önkormányzat 3,2 milliárd forinttal támogatta a 10,1 milliárd összértékű munkákat.

A projekt keretében hőszigetelik az épületek homlokzatát és födémjeit, szükség esetén kicserélik a nyílászárókat, az épületeknek külön hőközpontokat alakítanak ki. Szabályozhatóvá teszik a hőmérsékletet, valamint mérhetővé válik az energiafogyasztást; a szellőzőrendszert és a melegvíz-szolgáltatást napkollektorok gyűjtötte energiával támogatják meg. Az alpolgármester kiemelte: a projektben helyi kis- és középvállalkozások vesznek részt, ami azt jelenti, hogy ha öt éven keresztül fut a projekt, akkor 96 munkahely őrizhető meg a városban.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.