Közel kétmillió eurós támogatás a Kelet-Bakony természetvédelmére

A Kelet-Bakony természetvédelmére 1,7 millió eurós támogatás fordítható az elkövetkező öt évben, a közvetlenül Brüsszelből finanszírozott LIFE + Közösségi Program keretéből. A nyertes konzorcium képviselői Veszprémben, a HM Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. központjában írták alá az együttműködési megállapodást szombaton.

A Natura 2000 védettsége alá tartozó magyarországi területek 16 százaléka a honvédség kezelésében van; ezek évtizedek óta használt gyakorlóterek, erdők, az ottani természeti értékek megőrzése kiemelt feladata a honvédelmi tárcának – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter az okmány aláírását követő sajtótájékoztatón.

Utalt arra is, hogy 2008-ban összesen 6,6 milliárd forintot fordított a honvédség környezeti kármentesítésre a felcsúti, székesfehérvári, szolnoki és tarnaszentmáriai üzemanyagtöltő bázisain. Várhatóan 4,9 milliárdot fordíthatnak majd az ócsai üzemanyagbázis  kármentesítésére is – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy 2009-ben 11,5 milliárd forintot terveznek természet-rehabilitációra. Ez igen jelentős összeg a honvédelem 320 milliárdos éves költségvetését tekintve – vélekedett a miniszter. Közlése szerint az idei évre tervezik a mezőkövesdi és a taszári üzemanyagtelepek kármentesítését.

Szekeres Imre hangsúlyozta: a Kelet-Bakonyban öt év alatt helyreállítják a “molyhos tölgyesek és a szubpannon sztyeppék” élőhelyeit, őshonos lombos erdőtelepítést is végeznek, de része a projektnek a volt katonai létesítmények felszámolása, a területek rekultivációja is. Nagy gondot fordítanak a különösen védett kerecsensólyom és a parlagi sas óvására, bakonyi élőhelyeik háborítatlanságára – mondta. A Bakonyban olyan természeti kincsek vannak, amelyek megőrzése mindenki számára megtisztelő feladat – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Kulcsár Zsolt, a veszprémi honvédségi erdőgazdaság vezérigazgatója elmondta: a kelet-bakonyi terület – amely magába foglalja a hajmáskéri, várpalotai gyakorló- és lőteret is – 10 ezer hektár. Rámutatott: a projekt végrehajtása munkahelyek megtartását is elősegíti. Az ötéves természetvédelmi rekonstrukció végrehajtására konzorcium tagja a Honvédelmi Minisztérium Infrastrukturális Ügynöksége, a HM Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és az Aquaprofit Zrt.

Ajánlott tartalom

Évtizedes csúcsot ért el az erdőirtás az Amazonas brazíliai térségében

Évtizedes csúcsot ért el az erdőirtás az Amazonas brazíliai térségében 2020 augusztusa és 2021 júliusa között.