Közel másfél Földnél jár a globális ökológiai lábnyom

Már közel másfél Földre lenne szükség ahhoz, hogy fenntartható módon kielégítse az emberiség bioszféra iránt támasztott igényeit – derül ki a Global Footprint Network legújabb jelentéséből.

Az ökológiai lábnyom koncepcióját kidolgozó Mathis Wackernagel vezette nemzetközi kutató-tanácsadó cég jelentése a jelenleg rendelkezésre álló legfrissebb, 2006-os adatokon alapul.
A szándékoltan a koppenhágai klímacsúcs előszobájában megjelentetett tanulmányból kiderül: az emberiség 44 százalékkal nagyobb mértékben használja a bioszférát természeti erőforrások kivonására és a szén-dioxid-kibocsátás elnyelésére, mint amennyit az fenntartható módon biztosítani tud.
A globális lábnyom 2006-ban 1,4 Földnél járt, ami 2 százalékkal nagyobb, mint 2005-ben és 22 százalékkal több, mint egy évtizeddel korábban. A növekedés egyszerre köszönhető a szaporodó népességnek és a bővülő egy főre eső fogyasztásnak. Mindeközben a biokapacitás – a “kínálati oldal” – nem nőtt, sőt valószínűleg kis mértékben csökkent – állapítja meg a jelentés.
Az egyes országok “ökológiai egyenlege” azonban messze nem azonos. Ha minden ember úgy élne, mint egy átlagos amerikai, az emberiségnek 5 Földre lenne szüksége a fenntarthatósághoz. Európa átlaga 2,5 Föld, Kínáé jelenleg 1, Indiáé pedig 0,4. A legnagyobb zöldtöbblettel rendelkező, kevesebb mint “egyharmad Földet fogyasztó” országok közé tartozik Malawi, Haiti, Nepál és Banglades.
Más oldalról: az Egyesült Államok jelenleg a világ teljes biokapacitásának 23 százalékát használja, míg Kína körülbelül 21 százalékát. E két ország együttesen tehát az emberiség természet iránti igényeinek – azaz a természeti erőforrásoknak és az elnyelő kapacitásnak – közel a felét használja.
A kutatók több mint száz ország lábnyomát számították ki, s megállapították, hogy összességében az államok 80 százaléka ökológiai deficittel rendelkezik, azaz természeti erőforrásokat importál külföldről, feléli saját készleteit és szén-dioxiddal tölti fel a légkört és az óceánokat.
A Global Footprint Network szerint a jelenlegi trendeket figyelembe véve a globális ökolábnyom a 2030-as évek elejére két Földre nőhet. Összehasonlításképpen: 1961-ben az emberiség még alig használt több mint “fél Földnyi” biokapacitást.
A kijózanító eredmények ellenére a szervezet szerint van ok bizakodásra. “A jó hír az, hogy sok kormány, mellyel együtt dolgozunk – Ecuadortól az Egyesült Arab Emírségekig – lépéseket tesz az ország ökológiai lábnyomának csökkentésére, attól függetlenül, hogy mi történik majd decemberben Koppenhágában” – idézi a jelentés Mathis Wackernagelt.

Ajánlott tartalom

Kémiai molekulákból kiindulva teremtene életet Szathmáry Eörs három külföldi kutatótársával

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja három külföldi kutatótársával arra vállalkozott, hogy kémiai molekulákból kiindulva életet teremt laboratóriumi körülmények között a MiniLife elnevezésű, hat éven át tartó projekt keretében, amely az Európai Kutatási Tanács tízmillió eurós támogatásával valósul meg.