Közeledtek az álláspontok a bangkoki klímatárgyalásokon

Közeledtek az álláspontok a bangkoki klímatárgyalásokon – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán az MTI-vel. A közlemény emlékeztet arra, hogy április első hetében mintegy 200 ország szakértői delegációja tárgyalt a klímaváltozás elleni hosszú távú tervekről az ENSZ nemzetközi konferenciáján, a thaiföldi Bangkokban.

A tárca közlése alapján a magyar küldöttség sikeresen látta el uniós elnökségi tárgyalásvezetői, szakértői és logisztikai feladatait a megbeszéléseken. Az Európai Bizottsággal együttműködve koordinálta és képviselte a tagállamok közös álláspontját. A tanácskozáson döntés született arról, hogy a Kiotói Jegyzőkönyv jövőjével kapcsolatban a szakértők témacsoportokban folytatják tovább a munkát, illetve sikerült elfogadni az éves munkatervet is. A résztvevők megállapodtak azokban a fő témákban is, amelyek az év végi, durbani klímacsúcsig meghatározzák majd a viták irányát. A közlemény kitér arra is, hogy az EU tagállamai szerint a Cancúni Megállapodás végrehajtása mellett számos kérdés vár még tisztázásra. Ezek közé tartozik például az új piaci mechanizmusok, a fluorozott szénhidrogének, a hajózásban és légiközlekedésben használt üzemanyagok és a mezőgazdaság, valamint az éghajlatváltozás közötti kapcsolat, amelyekben az Európai Unió szeretne jelentős haladást elérni. A magyar elnökségi delegáció április 2. és április 8. között 73 szakértői szintű tárgyaláson vett részt, amelyek többségét elnökölte is. A bangkoki ülésszakon elfogadott menetrend alapján a klímatárgyalások júniusban, Bonnban újabb szakértői szintű megbeszélésekkel folytatódnak.

Ajánlott tartalom

Bizakodóbbak a magyar vállalatvezetők, mint egy évvel ezelőtt

A magyarországi vezérigazgatók 54 százaléka a globális, 60 százaléka a hazai gazdaság növekedési ütemének javulásában is bízik 2024-ben a tavalyi rekord pesszimista év után - derül ki a PwC 13. alkalommal elkészített magyarországi vezérigazgatói felméréséből.