Közeleg a parlagfű szezon

Jelenleg arasznyi a probléma, de ha virágba borul, több, mint félmillió ember élete lehet nehezebb Országszerte 5-25 centiméteres magasságban van a parlagfű, ezért már most, még a virágzás előtt meg kell kezdeni az irtását.

Magyarországon 700 000 hektár körül van az erősen fertőzött földterületek nagysága, de valamilyen mértékben szinte minden mezőgazdasági területen megtalálható ez az allergén növény. „A hivatalnak – bár hatáskörébe tartozik – nem a szankcionálás az elsődleges célja, hanem annak tudatosítása, hogy, ha a jó gazda figyelmességével, mindenki karban tartja a saját területét, akkor a helyzet viszonylag könnyen kezelhetővé válik. Olyan problémával állunk szemben, amelynek leküzdése megköveteli a szemléletváltást. A leghatékonyabban úgy lehet megszabadulni tőle, ha tövestől tépik ki a növényt és kaszálással is csökkenthető a pollenszóró területek száma. Nagyon fontos egészségvédelmi szempontból azonban az, hogy ez még a virágzás előtt megtörténjen.” – mondta Jordán László az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal országos növényvédelmi főfelügyelője.

 
Az az állampolgár, aki nem tudja, hogy hogyan kezdjen neki a mentesítésnek, az a szakszerű védekezés végrehajtása érdekében a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagjaihoz illetve a Megyei Kormányhivatalok Növény-és Talajvédelmi Igazgatóságaihoz fordulhat tanácsért, ahol a szakemberek minden lehetséges segítséget megadnak az érdeklődőknek. Magyarország parlagfű tekintetében Európa legfertőzöttebb területének tekinthető. Az elmúlt 12 évben a betegek száma megkilencszereződött, hazánkban mintegy 2 millió ember érzékeny, ennek körülbelül 1/3-a súlyos allergiás és rohamosan nő az asztmás betegek száma is.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.