A közösségi napenergia termelés lehet a megoldás a nagyvárosban élők számára, ha szeretnének részben sajálábukra állni az energiaellátásban, de nem rendelkeznek tetőfelülettel, ahová szolár panelek telepíthetők - írja a MarketWatch.

Közösségi napenergia-programok jöhetnek a nagyvárosokban

A közösségi napenergia termelés lehet a megoldás a nagyvárosban élők számára, ha szeretnének részben sajálábukra állni az energiaellátásban, de nem rendelkeznek tetőfelülettel, ahová szolár panelek telepíthetők – írja a MarketWatch.

Az USA több államában született ezt megengedő szabáylozás az elmúlt hónapokban, és több európai nagyvárosban is indultak ilyen kísérleti programok, a közösségi kertek mintájára.

A közösségi napenergia termelés tulajdonképpen a sharing economí egyfajta speciális megjelenése. Többnyire valamiylen közösségi területen létsülnek azok a mini napenergia farmok, amelyekben tulajdonrészt szerezhetnek mindazok, akiknek nincs saját tetőfelületük, hogy szolár panelekt telepítsenek, de van megtakarításuk, amit zöldenergia termelésre szeretnnének fordítani, ha úgy tetszik egyfajta nyugdíj-előtakarékosságként, ahogyan azt a németek csinálták az elmúlt években.

A MarketWatch emlékeztet, hogy az Egyesült Államokban 15,8 millió háztartás van, amely potenciálisan napenergia felhasználó lehet a következő években. Ezek felének nincs megfelelő tetőfelülete a beruházáshoz.

forrás: energiainfo.hu

Ajánlott tartalom

Sokkal magasabb áron kelnek el a jó energetikai besorolású ingatlanok

Magyarországon még mindig sok lakás szorul korszerűsítésre, ugyanis tavaly 150 ezer energetikai tanúsítványt adtak ki, az érintett ingatlanoknak azonban csupán a 4,78 százaléka érte el a legjobb energetikai besorolásúnak járó minősítést - közölte a Duna House a környezetvédelmi világnap alkalmából az MTI-vel.