Közúti környezetvédelmi ellenőrzés Budapesten és több vidéki városban

Közúti környezetvédelmi ellenőrzést kezdett hétfőn Budapesten és több vidéki városban a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), a négynapos akció során a környezetszennyező autók tulajdonosai további vizsgálatokra, míg a rendben talált járművek gazdái kisebb ajándékra számíthatnak.

Az autósok a főváros mellett Debrecenben, Győrben és Szegeden számíthatnak ellenőrzésre szeptember 20-24 között – írta a hatóság az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
Az NKH akcióval mindenekelőtt a környezetvédelem fontosságára kívánja felhívni a figyelmet, az ellenőrzéssel az előírások betartását szeretnék elérni, valamint a megengedettnél több káros anyagot kibocsátó járműveket akarják kiszűrni.
Az ellenőrzésben résztvevők elsősorban a gépkocsik kipufogógázának szennyezőanyag tartalmát mérik, amihez – az előző év sikeres tapasztalatai alapján – egy olyan eszközt is használnak, amely haladás közben is képes a járművek károsanyag kibocsátásának vizsgálatára – írták.

Ajánlott tartalom

A mérések szerint növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában

A Szegedi Tudományegyetem harmadik éve folyó kutatásai szerint növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában, a szennyezés elsősorban kommunális eredetű - közölte a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-vel.