Közzétette 24 magyarországi település frissített klímacsíkját a Hungaromet Zrt.

Frissítette a magyarországi és 24 magyar település “klímacsíkját” – amelyen minden csík egy év átlaghőmérsékletét, illetve annak az 1971-2000-es referenciaidőszaktól való eltérését jelöli – a HungaroMet Zrt. pénteken.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A szervezet honlapján azt írták, június 21-én van a #ShowYourStripes day, azaz a “klímacsíkos” nap. Ed Hawkins, a Readingi Egyetem éghajlatkutatója 2018-ban készített először “csíkos” ábrát, hogy a nagyközönség számára is könnyen értelmezhetővé tegye a Földön megfigyelhető hőmérsékletváltozást. Az elmúlt évtizedek drámai felmelegedését jól szemlélteti a csíkok pirosba tolódása – jegyezték meg.

Hozzátették: e napra időzítve aktualizálták a 2023-as adatokkal a magyarországi méréseken alapuló klímacsíkokat, amelyek a www.met.hu oldalon megtekinthetők, illetve letölthetők.

Ajánlott tartalom

Magyar találmány a világ első szennyvíz újrahasznosításából készült tisztítószere

Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett. Erről a magyar találmányról beszélgetett Áder János korábbi államfő Taxner György vízépítő és szennyvíztisztítási szakmérnökkel a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.