Közzétette első Fenntarthatósági Jelentését az OPUS GLOBAL

Elkészült az OPUS GLOBAL Nyrt. első, önálló Fenntarthatósági Jelentése, amelyet a nemzetközi fenntarthatósági jelentéstételi sztenderdek szem előtt tartásával készítettek – közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

A rendkívül diverzifikált gazdasági tevékenységet folytató cégcsoport fenntarthatóság területén elért eddigi eredményeinek értékelése és bemutatása mellett a jelentés elkészítésének az is célja volt, hogy innovatív, eredmény- és minőség-orientált megközelítéssel hosszútávú értékteremtési lehetőségeket is feltárjon. Az OPUS GLOBAL Nyrt. Magyarország legdiverzifikáltabb vállalata, az élelmiszeripartól a vendéglátóiparig, az építőipartól az energetikáig terjedő portfólióval. Az OPUS GLOBAL Nyrt. elkötelezett, hogy tőkepiaci szereplőként megfeleljen úgy a szabályozói, mint a befektetői és partneri elvárásoknak, a fenntartható működés és fenntartható növekedés szemszögéből. A társaság az első fenntarthatósági jelentésében azokra az érdekeltségekre fókuszált, amelyek nem csak eszközértékben legjelentősebb szereplői a csoportnak, hanem környezeti lábnyomuk és társadalmi kitettségük szerint is. Az energetika üzletágból az OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt., és az OPUS TIGÁZ Gázhálózati Zrt.; az élelmiszeripari ágazatból a KALL Ingredients Kft. és a VIRESOL Kft.; a vendéglátóipari szegmensből a HUNGUEST HOTELS Szállodaipari Zrt., míg az ipari termelés szegmensből a Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Zrt. szerepeltek az elemzésben.  

A közlemény idézte Lélfai Koppány vezérigazgatót, aki a 2022-es fenntarthatósági jelentés közzététele kapcsán elmondta “ez az első jelentés egy feltáró helyzetértékelés. Hatalmas munkát végeztek a tagvállalatok kijelölt munkatársai – amiért köszönet is illeti őket -,  hogy ez a BÉT vonatkozó ajánlásnak megfelelően vállalt belépő szintű jelentés elkészüljön. A következő években a fokozatosan szigorodó jogszabályi követelményeknek és a vállalásunknak megfelelően eljutunk az auditált, integrált fenntarthatósági jelentések elkészítéséig.” A csoport stratégiájában az intenzív és nagy volumenű akvizíciók után kiemelt fontosságúvá vált a csoportintegráció megteremtése, és a mind gazdaságilag, mind az emberi és környezeti erőforrások szempontjából fenntartható működési és növekedési pálya kijelölése, hatékonyságjavítási pontok felderítésével. “Az volt az elvárásunk, hogy ha már készül egy ilyen dokumentum, szülessenek belőle olyan gondolatok, javaslatok, amelyeket akár már rövid távon is kiaknázhatnak a társaság leányvállalatai, beépítve üzleti stratégiájukba pedig akár piaci versenyelőnyre is szert tehetnek” – adott betekintést a közlemény szerint az ESG-jelentés születésének körülményeibe Lélfai Koppány.

Az ESG-jelentésből példaként kiemelhető, hogy az OPUS GLOBAL 2022-ben jelentősen mérsékelte az összesített energiafogyasztását, amely így a korábbi évhez mérten több mint 8 százalékkal csökkent. Ez egyrészt köszönhető a mezőgazdaság és élelmiszeripar szegmensben elindított újrahasznosítási és megújuló energiás projekteknek, valamint a többi szektor energiahatékonysági beruházásainak. Az OPUS GLOBAL emellett fontosnak tartja a mikro- és makrokörnyezetben való társadalmi szerepvállalást, ez megjelenik a rászorulók támogatásában, a fiatalok elméleti és gyakorlati oktatásában, az energiatudatosság fejlesztésében. Szem előtt tartja és különféle eszközökkel támogatja a munkavállalók munkahelyi és egyéni jóllétét, a munkavállalók egészségét és biztonságos munkavégzését.

Az OPUS GLOBAL ESG-víziójáról adott összefoglalást Lélfai Koppány, aki a közleményben megjegyezte “a cégcsoport központi irányítói, stratégiai szinten kezeli a fenntarthatóság ügyét, és elkötelezett abban, hogy olyan, folyamatosan működtetett és évről évre fejlesztett ESG-modell szülessen, ami arra is útmutatást ad, hogy miként tudják egymást is segíteni a tagvállalatok, közös vállalással, best practice-ek megosztásával, méret- és költséghatékonyan teljesítve a jövőbeni, ESG-indukált fejlesztéseket. Az OPUS GLOBAL Nyrt. 2022. évi Fenntarthatósági Jelentés elérhetősége: https://opusglobal.hu/sajtoszoba/esg/ – ismertette a társaság közleményében.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.