Közzétették az E10 üzemanyag tankolására alkalmas járművek listáját Németországban

A VDA német autóipari szakmai képviseleti szervezet közzétette az E10 üzemanyag tankolására alkalmas és nem alkalmas gépjárművek teljes listáját.

A Németországban fogalomban lévő személygépkocsikból mintegy hárommillió nem alkalmas a 10 százalékban etanolt tartalmazó benzin üzemanyag használatára.Az E10 üzemanyag bevezetése azért fulladt kudarcba, mert az autógyártók eleve elhárítottak maguktól minden felelősséget a keverék által esetleg hosszú távon okozott motorkárokért. A hiányos információk miatt az autótulajdonosok biztos ami biztos alapon tartózkodtak az E10 használatától, és inkább nyolc centtel drágább “szuper-plusz” benzint tankoltak, ami értékesítési fennakadásokhoz, az E10 készletek felduzzadásához vezetett.  A lista a http://www.dat.de/e10liste/e10vertraeglichkeit.pdf címen érhető el.

Ajánlott tartalom

A fajok elterjedését előrejelző modellek megbízhatóságát értékeli a magyar kutatók új módszere

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói olyan új modellkiértékelési mérőszámokat fejlesztettek, amelyek segítségével biztosabb kép nyerhető az éghajlatváltozás természetes élővilágra kifejtett várható hatásáról. A kutatást bemutató tanulmány és a hozzá kapcsolódó szoftvercsomag a rangos Ecological Modelling folyóiratban jelent meg.