Kulcsi szélerőmű – videó

Magyarországon a szélenergia kihasználása egyelőre minimális. De nem is eredhetünk Németország vagy a szélenergia hasznosításában élen járó Dánia nyomába. Hazánk ugyanis a Kárpát-medence hatása miatt kevésbé szeles, mint Nyugat-Európa tenger parti országai.

Magyarországon az első szélerőművet Budapesttől 60 km-re, délre, a Duna partján, Kulcson állították fel 2001 májusában. A helyszín kiválasztása előtt egy éven keresztül mérték a helyi széladatokat.

Az erőmű kapacitása 600 kilowatt/ óra, ami azt jelenti, hogy körülbelül 3000 maximális teljesítménnyel működő szélturbina lenne képes a Paksi Atomerőmű által megtermelt energia előállítására. A jól kiválasztott helyszín beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A kulcsi erőmű az első évben csak nem 1300 megawatt/óra energiát termelt. Hogy mire elegendő mindez?

Ezt úgy érdemes szemléltetni, hogy ez a kulcsi erőmű, itt Kulcson, annyi energiát termel egy év alatt, amennyit 600 család elfogyaszt.

A helyiek rögtön megszokták és egy felmérés szerint büszkék a fehér toronyra, amit csak big pörgettyűnek neveznek. A tervek szerint Magyarországon 10 éven belül megszázszorozódik a szélenergia hasznosítása és a szélerőművek épp olyan hétköznapi látvánnyá válnak, mint a villanypóznák.

[media id=30 width=600 height=420]

Ajánlott tartalom

Hány típusú napelem létezik?

Pár méterről megvizsgálva a napelemeket már szembetűnő a két típus közötti eltérés.

Nincs hozzászólás

  1. “600 kilowatt/ óra”, “1300 megawatt/óra”??? Ilyen mértékegységek nem léteznek és teljesen értelmetlenek, helyesen kilowattóra (kWh) és megawattóra (MWh).