A küszöbérték, azaz 75 mikrogramm/köbméter feletti volt a szállópor-koncentráció Székesfehérváron is kedden és szerdán - tájékoztatta a székesfehérvári polgármesteri hivatal csütörtökön az MTI-t.

Küszöbérték felett a szállópor-koncentráció Székesfehérváron is

A küszöbérték, azaz 75 mikrogramm/köbméter feletti volt a szállópor-koncentráció Székesfehérváron is kedden és szerdán – tájékoztatta a székesfehérvári polgármesteri hivatal csütörtökön az MTI-t.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Levegőtisztaság-védelmi Vizsgálólaboratóriumának adatai alapján a szállópor koncentrációja Székesfehérváron elérte a jogszabályban megjelölt tájékoztatási küszöbértéket – olvasható a közleményben.
A Palotai út és a Mészöly Géza utca kereszteződésében működő automata monitorállomáson mért koncentráció értéke kedden 92,8 mikrogramm/köbméter, szerdán pedig 83,7 mikrogramm/köbméter volt.
A polgármesteri hivatal azt kéri, hogy a veszélyeztetett kategóriába tartozó légúti betegségben szenvedők, idősek és gyermekek a napokban a szükségesnél több időt ne töltsenek a szabadban. A meteorológiai előrejelzések alapján a hétvégére javulás várható – tartalmazza a közlemény.

Ajánlott tartalom

A fajok elterjedését előrejelző modellek megbízhatóságát értékeli a magyar kutatók új módszere

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói olyan új modellkiértékelési mérőszámokat fejlesztettek, amelyek segítségével biztosabb kép nyerhető az éghajlatváltozás természetes élővilágra kifejtett várható hatásáról. A kutatást bemutató tanulmány és a hozzá kapcsolódó szoftvercsomag a rangos Ecological Modelling folyóiratban jelent meg.