A bálnák tanulmányozására indul nemzetközi kutatócsoport kedden az Antarktiszra, hogy munkájukkal bizonyítsák, szükségtelen, hogy Japán tudományos célokat hirdetve megöli az állatokat.

Kutatók indulnak az Antarktiszra a bálnák megóvásáért

A bálnák tanulmányozására indul nemzetközi kutatócsoport kedden az Antarktiszra, hogy munkájukkal bizonyítsák, szükségtelen, hogy Japán tudományos célokat hirdetve megöli az állatokat.

Az ausztrál, új-zélandi és francia tudósokat szállító hajónak az eredeti tervek szerint hétfőn kellett volna elhagynia Új-Zéland fővárosát, Wellingtont. Az utolsó simítások azonban hosszabb időt vettek igénybe a tervezettnél, így a kutatók kedden indulnak.
A hathetes expedíció 18 szakember részvételével zajlik, a küldetés során a tudósok tanulmányozzák a bálnák táplálkozását és a környezettel való kapcsolatukat. Az út során olyan eszközökkel kutatják a bálnák ökológiáját, valamint az ökoszisztémára gyakorolt hatásukat az Antarktisz vidékén, amelyek nem okozzák az állatok vesztét – mondta Steve Nicol ausztrál tudós.

Japán jelenleg tudományos bálnakutató program keretein belül hat hajóból álló flottát állomásoztat az Antarktisz vizein. A programot a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság hagyta jóvá, annak ellenére, hogy 1986 óta tiltott a bálnák kereskedelmi célú elejtése.
Bírálatok szerint – beleértve Ausztrália és Új-Zéland kormánya által megfogalmazott kifogásokat – a japán program pusztán a kereskedelmi célú bálnavadászat takargatása, éppen ezért véget kellene vetni neki.
Az utóbbi években az antarktiszi vizeken alkalmanként veszélyes konfrontációra került sor japán bálnavadászok és a Sea Shepherd Conservation Society nevű szervezet aktivistái között. Az aktivisták rendszerint a vadászat megzavarására tesznek kísérletet, múlt hónapban azonban hajójuk egy japán hajóval való ütközés nyomán elsüllyedt.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.