A Föld átlaghőmérsékletének kisebb változása is nagyobb kockázatot jelent az emberiségre és a környezetre, mint azt korábban hitték - állítja egy frissen nyilvánosságra hozott tanulmány.

Kutatók szerint veszélyesebb a klímaváltozás, mint azt korábban gondolták

A Föld átlaghőmérsékletének kisebb változása is nagyobb kockázatot jelent az emberiségre és a környezetre, mint azt korábban hitték – állítja egy frissen nyilvánosságra hozott tanulmány.

Az amerikai tudományos akadémia hivatalos lapjában (PNAS) hétfőn megjelent összegzés az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC) által 2001-ben készült tanulmányát frissítette fel, amely a hőmérsékleti változásokat és annak következményeit vizsgálta.

“El kell fogadnunk, hogy napjainkban sokkal nagyobb a klímaváltozás emberre és környezetre gyakorolt kockázata, mint akár csak pár évvel ezelőtt – mondta az eredményekről szólva Hans-Martin Füssel, a tanulmány egyik szerzője, a potsdami klímakutató intézet munkatársa. Az új kutatás kimutatta, hogy a globális átlaghőmérséklet kisebb változása is olyan körülményekhez vezet, amelyek a 2001-es értékelés szerint “okot adnak az aggodalomra”.

Ezek olyan veszélyben lévő rendszereket fenyegetnek, mint a korallzátonyok és a kihalóban lévő fajok, de nőhet az extrém időjárási körülmények, így a ciklonok, hőhullámok és a szárazságok kockázata is.   Aggodalomra ad okot a klímaváltozás hatásainak megoszlása, az összes okozott kár, és az olyan nagy léptékű “törések” veszélye, mint a grönlandi jégtakaró olvadása.

A 2001-es tanulmányhoz eredményeihez képest és annak kategóriáit alkalmazva, a mostani becslések szerint a globális középhőmérséklet kisebb emelkedése jelentős vagy alapvető következményekhez vezet – állítja a mostani tanulmány.  “Ha nagyobbak a veszélyek, nagyobb annak a szüksége is, hogy csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása, és jobban támogassák az érintett környékeket, hogy könnyebben megbirkózzanak a klímaváltozás elkerülhetetlen következményeivel” – fogalmazott közleményében Füssel.

Ajánlott tartalom

A világ legnagyobb fáját tűzálló takaróval védik az erdőtűztől

Tűzálló takaróba burkolták a világ legnagyobb fáját, hogy megóvják a kaliforniai tűzvésztől, ami már a Sierra Nevada-i Sequoia Nemzeti Parkot fenyegeti.