Kutyagumi-rappel harcol Bécs a köztisztaságért

Még kutyagumi-rappet is készíttetett az osztrák főváros a legújabb tisztasági kampánya keretében, amelyben arra kérik a bécsieket, hogy úgy vigyázzanak az utcák tisztaságára, mintha otthon lennének.

Otthon mindenki odafigyel rá, hogy tisztaság legyen, a közterületeken viszont – főleg a téli hónapokban – némileg alábbhagy az igyekezet, magyarázza a kampány szükségességét Ulli Sima környezetvédelmi tanácsos. A „Wo samma daham?” (Hol vagyunk otthon?) szlogenre építő figyelemfelkeltő akció középpontjában elszórt cigarettacsikkek és lelkiismeretfurdalás nélkül hátrahagyott kutyagumi-kupacok állnak. A város plakátokon, hirdetésekben, city lightokon, mozikban vetített reklámszpotban és kutyagumi-rappel emlékezteti a városlakókat kötelezettségeikre. A vonakodókat pedig a 36 eurós büntetés kilátásba helyezésével igyekszik meggyőzni, hogy úgy vigyázzanak a közterületek tisztaságára, mint az otthonukéra.

A bécsi köztisztaságiak, az MA 48 felmérése szerint nem hiábavaló a város igyekezete: 2005-höz képest tavaly például 31 százalékkal kevesebb cigarettacsikk landolt a járdákon, ráadásul javult a dohányosok morálja is. Míg 2005-ben a megkérdezettek 65 százaléka válaszolta azt, hogy a földre dobja a csikket, addig 2012-ben már csak 14 százalék. A megkérdezett dohányosok 69 százaléka azt is teljesen helyénvalónak találja, hogy a szabályszegőket megbüntetik. Bécs legnépszerűbb hamutartója egyébként a Mariahilfer Straßén, a Generali Centernél található: hetente több mint 450 cigarettát nyomnak el itt.

Az osztrák főváros pontos adatokkal rendelkezik arról is, hogy naponta hány zacskónyi kutyaürülék landol a szemétben. Az MA 48 vezetője, Josef Thon elmondta, hogy a napi 47.200 zacskónyi kutyagumi azt jelenti, hogy minden bécsi kutya után naponta legalább egyszer feltakarítanak. Mivel sajnos Bécsben sem tartja magát mindenki a szabályokhoz, a közterület-felügyelők tavaly csaknem ezer helyszíni bírságot voltak kénytelenek kiszabni. Jelentősen javult a helyzet az utcára kitett lomok terén is: 2008-hoz képest 68 százalékkal kevesebb hűtöszekrényt, 38 százalékkal kevesebb bevásárlókocsit és 31 százalékkal kevesebb illegálisan kirakott lomott kellett összeszednie a köztisztaságiaknak Bécs közterületeiről.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.